неделя, 28 април 2024 г.

Зелен пропуск или зелен сертификат?

снимка: euronews.travel

Повечето държави в Европа, а и не само, изискват сертификат за завършена ваксинация срещу коронавирус, или отрицателен тест, за да допуснат туристите на своя територия. Това е Европейският ковид дигитален сертификат (EUDCC), който се използва най-вече при пътуване.

Но все повече държави започват да изискват т.нар „зелен пропуск“ – мобилни приложения, които съдържат информация за здравословното състояние на притежателя, за да допускат хората до затворени помещения – кина, театри, ресторанти, кафета. Различните държави имат различни приложения и различна политика към тяхната употреба.

Какво е зеленият пропуск?

Зеленият пропуск дава достъп на притежателя си до затворени помещения, където се събират много хора. Според политиката на съответна страна може да е необходим при настаняване в хотел или дори за да получим чаша кафе.

Зелен пропуск или зелен сертификат?

Зеленият сертификат (европейски ковид дигитален сертификат) се използва като документ за пътуване между европейските страни и се издава само на европейски граждани. В него се посочва ваксинационният статус на притежателя му с одобрените от ЕС ваксини, или скорошно преболедуване (доказано с PCR тест).

Зеленият пропуск се използва и извън Европейския съюз и то преди създаването на зеления сертификат. Някои страни признават двата сертификата за равни и притежанието на единия е достатъчно, докато други държат да се прави разлика между двата и ги използват за различни цели.

Австрия

Влизането в заведения за хранене, театри, хотели, спортни съоръжения и фризьорски салони и бръснарници изисква доказателство за ваксинация, отрицателен тест или сертификат за възстановяване от COVID-19. Приема се зеленият сертификат.

Белгия

Жителите на Брюксел са длъжни да покажат зеления си сертификат в барове, ресторанти и фитнес клубове, както и на търговски панаири, за да докажат, че са били ваксинирани или наскоро са дали отрицателен тест за COVID-19.

Туристите и белгийските жители, посещаващи събития на открито с над 1500 души, могат да кандидатстват за „безопасен билет“, който ще ги освободи от носенето на маски или социалното дистанциране.

За да имате право на билет, трябва да сте били напълно ваксинирани преди поне две седмици, да имате доказателство за преболедуване на COVID-19 през последните шест месеца, да имате отрицателен PCR тест (валиден в деня на теста и два дни след това) или отрицателен антигенен тест (валиден в деня на теста и един ден след това).

Безопасният билет за COVID беше разширен за събития на закрито на 1500 или повече души от 1 септември. Той е белгийският еквивалент на зелен пропуск и се различава от зеления сертификат.

Кипър

Всеки, който посещава закрити ресторанти, барове и други места в Кипър, трябва да има Coronapass, известен също като Safe Pass, документиращ доказателство за ваксинация преди повече от три седмици или отрицателен тест. Това е приложение, което се различава от зеленият сертификат и се използва отделно.

Франция

Президентът Еманюел Макрон задължи с указ посетителите на всички затворени заведения с капацитет по-голям от 50 човека, да покажат зелен пропуск. От 9 август хората, живеещи във Франция, също се нуждаят от зелен пропуск, за да присъстват на събития с капацитет над 1000 души. Те се издават на тези, които са напълно ваксинирани или на тези, които са се възстановили от него през последните шест месеца. Хората с отрицателни PCR и антигенни тестове през изминалите 48 часа също имат достъп до зеления пропуск. Покрива се със зеления сертификат.

Германия

Повечето хора, които влизат в помещения на закрито в Германия, сега трябва да бъдат ваксинирани, преболедували или да имат отрицателен тест срещу COVID-19 и да докажат това чрез зеления сертификат.

Германските политици заявяват, че зелените сертификати са задължителни в райони с над 35 случая на COVID на 100 000 души. В Баден-Вюртемберг, Берлин, Долна Саксония, Рейнланд-Пфалц и Саарланд тази политика се прилага независимо от броя случаи.

Гърция

Гръцкото приложение Covid Pass е предназначено за проверка на статуса на клиентите и за проверка дали дадено лице е ваксинирано, преболедувало COVID или има скорошни отрицателни резултати от PCR или антигенни тестове. Приложението Covid Pass е необходимо за влизане в ресторанти, кафенета и барове. Покрива се със зеления сертификат.

Унгария

Унгарската ваксинационна карта все още се използва от гражданите на местно ниво, за да получат достъп до големи събития на открито, въпреки че повечето ограничения са облекчени. Вече е съвместима и със зеления сертификат.

Израел

Израел беше първата страна, която въведе зеления пропуск още през февруари 2021 г. През юни властите решиха да отменят модела.

Миналата седмица обаче Израел предприе стъпки за удължаване на ограниченията си за COVID-19 след скок, който се смята, че е резултат от варианта Delta. Това включва връщане на зеления пропуск, който се прилага за повечето събития и развлекателни дейности. Покрива се със зеления сертификат.

Италия

Зелен пропуск е необходим за всички обществени, закрити заведения в Италия. Това включва кина, изложбени центрове, спортни зали, музеи, театри, стадиони и басейни.

Италианският зелен пропуск също ще се изисква за посещение на сватбени тържества и за посещение на лица с висок риск, като тези в домовете за грижи. От септември 2021 г. е задължителен и за пътници в обществения транспорт, учители и студенти.

Той предоставя доказателство, че притежателят е получил поне една доза от ваксината, възстановил се е от вируса или е дал отрицателен тест през предходните 48 часа. Той действа като разширение на зеленият сертификат и позволява на хора на възраст над 12 години да посещават затворени пространства. Покрива се със зеления сертификат.

Латвия

Латвийските власти са напълно интегрирали латвийския зеления пропуск в системата за проверка на зелените сертификати на Европейския съюз.

Високорисковите събития и места, които може да изискват доказателство за ваксинация срещу COVID-19, преболедуване или отрицателен тест, включват концерти, кина и театри.

Латвийското приложение „COVID19Verify“ позволява проверка на ваксинални сертификати, дори офлайн. Приложението позволява на притежателите на сертификати да влизат в определени заведения и да използват обществени съоръжения, това включва музеи, кина и театри. Дистанцията и маските все още са изискване в Латвия.

Люксембург

На клиентите със зелен пропуск е разрешено да използват местата на закрито до 1 часа сутринта без ограничения. Тези, които нямат, трябва да носят маски за лице и да спазват социално дистанциране. Участниците във всички обществени социални и културни събития трябва също да представят зелен пропуск CovidCheck или зелен сертификат в електронна или хартиена форма.

Холандия

Няма официално правно прилагане на зелен сертификат, но фирмите, които проверяват за наличието му, са единствените, на които е разрешено да бъдат отворени с пълен капацитет.

Португалия

Задължително е да представите зелен сертификат или отрицателен тест при настаняване в хотел, влизане в спа центрове, групови фитнес зали, казина и културни събития с над 500 души на закрито или 1000 души на открито.

Ресторантите изискват зелен сертификат или отрицателен тест в петък вечер след 19:00 ч. И през почивните дни и официалните празници.

Република Ирландия

Кръчмите, кафенетата и ресторантите на закрито могат да обслужват само хора със зелен сертификат.

Словения

През септември словенското правителство направи задължително да се показва зелен пропуск за влизане в ресторанти, болници, бензиностанции, търговски центрове и различни други обществени места.

Маските са задължителни за всички хора на закрито и на открито, когато не може да се поддържа безопасно разстояние. Учениците също трябва да носят маски на закрито.

Словенският зелен пропуск не е напълно интегриран в зеленият сертификат.

Испания

Въпреки че Испания като цяло не е въвела изискване за зелен пропуск, регионът Галисия и Канарските острови са. Хората, които живеят там, ще трябва да докажат, че са ваксинирани, възстановили се или са направили скорошен отрицателен тест чрез пропуска.

В Андалусия театрите, кината, аудиториите, местата за поклонение и концертните зали се върнаха към 100 % капацитет, а ресторантите позволяват до осем гости на парти.

Работодателите на Канарските острови имат право да откажат на работниците да влязат в техните помещения, ако не представят зелен пропуск. В допълнение към това, местата за нощен живот са отворени, но не се допуска танцуване.

Галисия също има сложни правила относно местата на закрито. Наскоро Върховният съд на Испания постанови, че на галисийските власти може да бъде разрешено да изискват зелен пропуск за барове и ресторанти, ако епидемиологичната ситуация го изисква.

Мадрид е направил огромна стъпка към нормалността, позволявайки на заведенията на закрито да работят със 75 % капацитет, а външните пространства – със 100 %. Ресторантите също могат да работят до 2 часа сутринта, а нощните клубове и коктейл баровете до 6 часа сутринта, точно както преди пандемията.

Мурсия също отвори отново места за нощен живот и 6 души могат да вечерят заедно на закрито.

Валенсианската общност премахна комендантския час напълно и местата за нощен живот могат да работят до 3 часа сутринта. Барове, ресторанти и кафенета трябва да спрат да сервират в полунощ.

В момента валенсийските власти обсъждат и евентуалното въвеждане на зелен пропуск.

Пандемията промени начина ни на живот, това включва и начина на пътуване. Заради сложната ситуация и постоянно променящата се обстановка е изключително важно да бъде направена проверка за всички изисквания и съществуващи противоепидемични мерки преди пътуване.

Източник: euronews.travel

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html