неделя, 28 април 2024 г.

Тувалу – изчезващият рай

снимка: Еко новини

Коя е най-малко посещаваната държава в света? Едва ли мнозина често си задават този въпрос, но отговорът му е доста интересен. Това е малката тихоокеанска държава Тувалу и надали много хора са чували за нея.

Островната държава се намира в Полинезия, в западната част на Тихия океан. На еднакво разстояние между Хаваите и Австралия. Всяка година по-малко от 2000 души посещават тихоокеанската страна.

Тувалу е разположена върху 3 рифови острова и 6 атола, като общата им площ е малко над 25 квадратни километра. Местното население е около 11 000 човека.

Тувалу е представителна демокрация в състава на Британската общност съгласно конституцията от 1978 г. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор.

Законодателна власт е в ръцете на парламент от 12 депутати, избирани за срок от 4 години. Изпълнителна власт се състои от правителство начело с министър-председател, което отговаря пред парламента, който може да отстрани министър-председателя чрез вот на недоверие. Политически партии в страната няма. Въоръжените сили се състоят от 125 души.

Най-населеният остров е Фунафути, както се казва и столицата на държавата. Той представлява тясна ивица от няколко малки острова, която се разпростира на едва 9км и обгражда лагуната Те-Намо. На места островът е широк по-малко от 20 метра.

Островите разполагат с няколко уникални лагуни, плажове и коралови рифове. Държавата разполага с общо 8 км пътища, хотел и летище, където на всеки три дни пристига самолет. През останалото време пистата свободно се използва от жителите за игра на футбол, волейбол или традиционния спорт киликити, подобен на крикет. Тази гледка смайва туристите, които често се присъединяват към игрите на местните, за да изпитат какво е усещането да се разхождаш свободно по пистата на действащо летище. Когато се очаква кацане на самолет, сирена предупреждава хората да освободят пространството. Тувалу няма собствена телевизия, но има радиостанция както и национален и клубни отбори по футбол. Посетителите трябва да носят пари в брой защото на острова не може да се плаща с карта. Полезно е също да знаят, че заради горещините работното време на ресторантите е само два часа по обяд и два вечер.

Икономиката се захранва от продаването на пощенски марки и монети, но страната притежава едно виртуално богатство, благодарение на което е подсигурена финансово за години напред. Става въпрос за разпознаваемото в цял свят съкращение на думата телевизия – „TV”, което съвпада със съкращението на името „Tuvalu”. Така страната се оказва собственик на популярния домейн .tv, който правителството преотстъпва на канадска медийна компания. В замяна на правата за управление на .tv, тя трябва да изплати 50 млн. долара, които Тувалу получава в срок до 10 години от подписването на договора през 1998 г., а след това трябва да й се плаща по 1 млн. долара на всеки три месеца до 2048 г. С първата получена вноска от сделката страната плаща членството си за присъединяване към ООН.

Въпреки уникалната природа, която предлага, туризъм на островите почти няма. От гореспоменатите 2000 посетители годишно, по-малко от 300 са с цел туризъм.

Тихоокеанската държава обаче е поставена и пред по-голям проблем от липсата на туристи – климатичните проблеми.

Тъжната истина за Тувалу е, че след няколко десетилетия страната може вече да не съществува.

Климатичните промени и топенето на ледовете повишават нивото на океана, което отнема земя от островите, чиято средна надморска височина е по-малко от два метра. От 1971г. до 2014г. над 70% от земята на Тувалу е била погълната от океана.

Интересно е, че преди 7 години, притиснати от повишаващото се морско равнище, властите в островната държава приемат решение, че ще започнат да закупуват земя в Австралия и Нова Зеландия, където местното население да се премести, ако океанът погълне островите.

Тувалу е една от най-засегнатите държави от повишаването на морското равнище.

Още през 2000г. Тувалу става член на ООН, като основната цел на това е поставянето на дневен ред на темата за климатичните промени и последиците от тях върху островните държави.

На ежегодната конференция на ООН за промените в климата през 2015г., проблемите на Тувалу и другите тихоокеански държави бяха една от основните теми, които се дискутираха. Тогава министър председателя Енеле Сапоага изнесе паметна реч, в която апелира държавите по света да спазват Парижкото споразумение за климата и завърши с думите:

„Нека го направим за Тувалу, защото ако спасим Тувалу, ще спасим света“.

Източник: Еко новини

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html