събота, 27 април 2024 г.

Кристалина Георгиева остава на своя пост

Снимка GOV.BG

Управителният съвет на Международния валутен фонд потвърждава пълното си доверие към Кристалина Георгиева и способността ѝ да продължи да изпълнява задълженията си на управляващ директор на Фонда. Бордът се доверява на ангажимента на Георгиева да поддържа най-високи стандарти на управление и почтеност в МВФ.

Това се посочва в официално изявление на Борда на МВФ след заключителната среща по обвиненията срещу Кристалина Георгиева.

Управителният съвет смята, че информацията не доказва категорично, че тя е действала неправилно по отношение на класацията „Да правиш бизнес“ през 2018г. в полза на Китай, докато е била ръководител на Световната банка.

Планира се среща на управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс.

Георгиева благодари на управителния съвет за гласуваното доверие и подчерта, че отправените й обвинения са били неоснователни, съобщават Франс прес и БТА.

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е заявила вчера в разговор с Георгиева, че докладът на правната кантора WilmerHale е повдигнала основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна.

Необходимо е обаче да се вземат „активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията“, предоставяна от институцията, се казва в изявление на Йелън. Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.

Информация: БТА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html