неделя, 28 април 2024 г.

Боби Михайлов е новият-стар президент на БФС

Снимки: Dsport
„Антени“

Борислав Михайлов беше преизбран за президент на БФС. Това се случи на извънреден конгрес, провел се в Зала 1 на Националния дворец на културата. Така бившият вратар на националния тим, който стана четвърти в света на световното първенство през 1994 г., ще продължи да заема поста, който спечели през 2005 г. Това е четвърти път, в който Михайлов е преизбиран.

Той получи подкрепата на повечето делегати на извънредния конгрес – 241 гласа срещу 230 за Бербатов. Христо Порточанов беше подкрепен от 8 клуба. По този начин не се стигна до балотаж. След обявяването на резултатите Бербатов се качи на сцената и заяви съмнение в легитимността на конгреса. Той има претенции за липса на 3 гласа.

В 10.30 часа журналистите бяха помолени да напуснат зала 1 на НДК. На тяхно разположение има телевизионен екран, на който обаче няма звук, а само картина… В столицата, за да отразява горещите събития в родния футбол, е дори екип на Ѕkу Ѕроrtѕ. НДК пък е напълно блокиран от жандармерия и полиция. В 12:00 ч. общо 411 делегати гласуваха „за“ прекратяването на мандата на сегашния президент на родната централа Борислав Михайлов. 72 се „въздържаха“, а нито един не бе „против“. Изборът на президент е четвърта точка от дневния ред на конгреса.

На влизане в залата Бербатов изрази увереност в крайния успех. „Уверен съм, че ще сме победители. Каквото и да се случи, ние вече сме такива, защото хората ни приеха по такъв хубав начин и стигнахме толкова далече. Интересно ми е да видя дали ще ни пуснат вътре в сградата и дали ще можем да кажем нещо. Любопитно ми е и дали ще пуснат медиите да снимат. Вече сме победители, защото имаме подкрепата на общността и мен лично нищо не може да ми развали настроението. Дано клубовете гласуват по съвест. Запознат съм със софрите от снощи, но и самите делегати трябва да се хранят. Не мога да ги виня, защото сме различни поколения, но важното е да гласуват по съвест. Ние направихме дори повече от това, което ни беше позволено, защото никой не вярваше, че ще доведем нещата до конгрес. Имам информация, че представители на УЕФА и ФИФА ще бъдат в залата и се надявам да си свършат работата безпристрастно и да могат да наблюдават какво ще се случва“, каза бившият нападател на ЦСКА и „Манчестър Юнайтед“.

Падна и неизвестността около избора на „Левски“. До последно не бе ясна позицията на „сините“ и „Лудогорец“. Наско Сираков изрази категорична подкрепата за Борислав Михайлов. „Надявам се на промени и футболът в България да тръгне в положителна посока. Може би съм малко старомоден, но не мога така да зачеркна 40-годишно приятелство. Едно е сигурно – Борислав Михайлов днес няма да загуби конгреса с глас на „Левски“ срещу него. Очаквам да намери сили и енергия в себе си да промени нещата, тъй като футболният съюз се превърна в една архаична организация и има нужда от рестарт“, каза голмайстор №1 в историята на „Левски“.

В началото не мина и без скандали. Футболният агент Георги Градев, който е делегат на „Балкан“ (Варвара) се оплака, че не е допуснат до конгреса. Според бившия вратар, всичките му документи са легитимни, а оставането му извън залата определи като „машинации на Михайлов“. Градев обяви, че ако настоящият президент спечели отново, ще обжалва решението на конгреса.

„Ще бъде скандален конгрес. Това, което са направили с делегатските карти – да накарат хора под заплаха да сменят делегати в последния момент. Аз знам за Зонален съвет Пловдив – поне трима. Това са хора, които са ни издигнали. Единият, който е противник на Боби е предложен за приключване на членство, само за това, че е издигнал конкурент. Клубът е „Векта“ (Пловдив). Решили са, че трябва да бъде отстранен, щом издига конкурент“, разкри един от кандидатите за президент Ивайло Дражев.

„Това нещо го има още 2009 г. По същия начин станаха нещата с „Асеновец“ (Асеновград). 15 години го играем този театър. В детско-юношеските групи залагат сутрин, обед и вечер. Гледат уговорени мачове. Децата мислят за татуировки, а не за футбол. Има двама човека от УЕФА и ФИФА. Сега ще се разпряваме с тях дали подобно нещо се случва по света. Само в България така се организира конгрес. Проблемът е начинът, по който се делегират хората. Защо се отстраняват делегати, които са издигнали конкурент?“, попита скандалният бизнесмен от Бургас. „Публична тайна е, че има политическо ДПС да подкрепя Михайлов. Това се знае. Голяма част от ГЕРБ пък подкрепят щаба на Бербатов. Партиите нямат място тук. Трябва да се промени уставът и кметове, съветници, държавни служители, активисти на партии не трябва да са в тази зала. Абсолютно е забранено по регулации да има каквато и да било политическа зависимост на делегатите. А като влязат кметовете на ГЕРБ, ДПС?“, каза Дражев.

Десетки фенове пък се бяха събрали пред Националния дворец на културата в София заради извънредния конгрес, показаха камерите на БНТ. Привърженици от цялата страна са пред сградата, като основната част от тях са в ролята на протестиращи срещу настоящото ръководство на БФС и Борислав Михайлов. Вчера привърженици от „Ботев“ (Пд) протестираха в Пловдив срещу т.нар. „статукво в българския футбол“. Те обявиха, че ще пътуват до София, обявявайки се в подкрепа на единия от кандидатите за президент на БФС – Димитър Бербатов.

Снимка: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html