събота, 27 април 2024 г.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ – първи с 6.3% разлика пред БСП, Герджиков на балотаж

снимка: Алфа Рисърч

ГЕРБ заемат първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласуват на предстоящите парламентарни избори и продължават да са на устойчива дистанция пред останалите. Това показват данните от проучване на агенция Алфа Рисърч.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията „Демократична България“ (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при  ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори, коментират от екипа на Алфа Рисърч.

С 9.3% от гласовете ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера.

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал. Тъй като проучването е проведено на терен между 4-ти и 10-и октомври, непосредствено след обявяване кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и съдия Лозан Панов и преди издигането на Мустафа Карадайъ, то отразява най-първите обществени реакции, преди претендентите да са по-широко популяризирани и припознати от избирателите.

Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Радев.

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%, доста голяма разлика пред третия кандидат Лозан Панов. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% – от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% – на други политически сили.

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни, показват още данните от изследването.

То е проведено в периода 4–10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html