събота, 27 април 2024 г.

Кръвен тест предсказва възстановяването след мозъчно увреждане

Мастният материал, заобикалящ влакната, които изпращат сигнали между невроните, се дегенерира след травматично мозъчно увреждане; Снимка: Science news

Повишените нива на специфичен протеин в кръвта могат да помогнат на учените да предскажат кой има по -голям шанс да се възстанови от травматично мозъчно увреждане.

Протеинът, наречен неврофиламентна светлина или накратко NfL, придава структурна подкрепа на аксоните – тетивите, които изпращат съобщения между мозъчните клетки. Нивата на NfL достигат средно 10 пъти над типичното ниво 20 дни след нараняване и остават над нормата година по-късно, съобщават изследователите в Science Translational Medicine. Колкото по-високи са пиковите концентрации на NfL в кръвта след нараняване, толкова по-трудно е възстановяването на хората с ТМУ (травматично мозъчно увреждане) шест и 12 месеца по-късно, показва проучването на 197 души, лекувани в осем травматологични центъра в Европа за умерено до тежко ТМУ.

Сканирането на мозъка на 146 участници разкри, че техните пикови концентрации на NfL предвиждат степента на свиване на мозъка след шест месеца и увреждане на аксоните на шест и 12 месеца след нараняване, установиха неврологът Нийл Греъм от Imperial College London и неговите колеги.

Тези изследователи също имаха уникална възможност да проверят дали биомаркерът на кръвта, който дава косвени улики за мозъчната травма, действително измерва случващото се в мозъка. При 18 от участниците, които се нуждаят от мозъчна операция, изследователите вземат проби от течността около увредените неврони. Там концентрациите на NfL корелират с концентрациите на NfL в кръвта.

„Работата показва, че нов ултрачувствителен кръвен тест може да се използва за точна диагностика на травматично мозъчно увреждане“, казва Греъм. „Този кръвен тест може да предвиди доста точно кой ще се възстанови добре и кой ще има повече трудности.“

Участниците в проучването бяха възрастни и предимно мъже, така че трябва да се свърши повече работа, за да се определи дали тези констатации се отнасят за жени, деца и хора с леко ТМУ.

Намирането на надежден биомаркер за тежестта и перспективите на ТМУ, нараняване на главата, което нарушава мозъчната функция, може да подобри живота на милиони хора. Проучванията на американски футболисти привличат вниманието към контузията, но това е далеч по-широко разпространен проблем. Около 55 милиона души по света са живели с ТМУ през 2016 г. за което няма универсално лечение.

„Няма две еднакви мозъчни наранявания“, казва Дейвид Оконкво, директор на Центъра за клинични изпитвания по невротравми в Университета в Питсбърг. Учените търсят биомаркери за нараняване на ТМУ като NfL, за да разработят специфични за нараняванията интервенции и Оконкво казва, че тези нови открития са обещаващи за пациенти, чието нараняване е повредило аксоните им.

„Не разполагаме с инструменти за измерване на конкретен тип нараняване на отделен пациент“, казва Оконкво. Въпреки че този тест вероятно е все още на няколко години от използването му в американските клиники, други големи изследователски групи търсят начини да използват NfL и други кръвни биомаркери за диагностициране на ТМУ и създаване на възможности за намеса.

Източник: Science news

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html