събота, 27 април 2024 г.

„Домът на Гучи“: Сензационна история за убийство, лудост и блясък

снимка: MGM

Малцина са режисьорите, които не биха искали да екранизират биографична книга със заглавие „Домът на Гучи: сензационна история за убийство, лудост, блясък и алчност“. Когато се разбра, че това ще направи Ридли Скот, не са много и известните актьори, които не биха приели неговата покана. На 24 ноември ще видим на екран резултата, наречен просто „Домът на Гучи“.

Първите рекламни кадри от вдъхновения от реални събития филм вече показаха достатъчно интригуващия момент как Лейди Гага се кръсти и със силен италиански акцент казва: „Отца и Сина и Дома на Гучи.“

Тя вече бе номинирана за „Оскар“ за най-добра женска роля и Ридли Скот я поставя в звездна компания: Ал Пачино, Джеръми Айрънс, Салма Хайек (съпруга на Франсоа-Анри Пино, изпълнителен директор на компанията, в чието портфолио е модната къща „Гучи“), Джаред Лето, Адам Драйвър и др.

Още преди да е излязъл на екран, за филма се заговори като потенциален носител на номинации за наградата на академията. Освен това премиерата му тактически е разположена в началото на обсъжданията кой да получи златната статуетка на церемонията догодина.

Но, разбира се, първо трябва да го види публиката, а не само тесен кръг познавачи и критици. А публиката обикновено има слабост към истории за алчност, интриги, измами и убийство, особено в световно известна фамилия.

Името на тази фамилия се е превърнало в символ на стил, богатство и власт, но и на проклятие, казва още Гага в ролята на Патриция Реджани – жената, осъдена за организиране убийството на бившия си съпруг и бивш директор на модната къща Маурицио Гучи (Адам Драйвър).

Сценарист е Роберто Бентивеня, а операторът Дариуш Волски описа историята с много кожени палта, скъпи коли и луксозни апартаменти като „кичозна, смешна трагична трагедия – нещо като сапунена опера от най-висока категория“.

Това може да е било опит за шега от един от най-прочутите оператори в съвременното кино, но от фамилията Гучи не се шегуваха в първите си реакции. Патриция Гучи – правнучката на основателя Гучо Гучи – каза, че са „дълбоко разочаровани (за точността на разказаното), защото в Холивуд са откраднали идентичността ни в името на печалбата“.

Но фамилията вече няма контрола, за който претендира, тъй като Ридли Скот си сътрудничи за филма с компанията Gucci, а тя бе продадена от семейството още през 1993 г. Сега модната къща е дала на създателите на костюмите достъп до архивите си и до аксесоари, които още се пазят.

Но ако е прецизен откъм мода, колко точен е разказът за действителните събития? А те са следните:

Патриция Реджани се омъжва за наследника на модната империя, с когото се запознава на парти в Милано през 1973 г. Тя започва да се издига в светските среди, докато Маурицио расте в йерархията на компанията, основана от дядо му. Обаче баща му Родолфо Гучи (Джеръми Айрънс) никога не одобрява брака и след 10 години и две дъщери Маурицио напуска жена си заради по-младата Паола Франки (Камий Котен). Разводът се проточва 6 години, през които Патриция разбира, че има тумор в мозъка. След смъртта на баща си Маурицио наследява половината от бизнес империята, изхвърля членовете на семейството от борда на директорите ѝ и я продава.

През 1995 г. е застрелян в Милано на 46-годишна възраст.

През 1998 г. Реджани е осъдена на 29 години затвор за наемането на група да го убие срещу 375 хил. долара. Тя никога не признава вината си, през 2016 г. е освободена предсрочно и успява да осъди фамилията да ѝ се плащат годишно по 1.2 млн. долара издръжка плюс полагащи ѝ се според брачния договор задължения за 17-те години зад решетките.

През 2018 г. в интервю за сп. „Пийпъл“ каза, че не е виновна, но и че не е невинна, защото „всичко случило се беше неразбирателство“. Две години преди това за „Гардиън“ тя споделя, че навремето била ядосана на бащата на децата си за много, много неща, но най-вече за това колко глупаво бил постъпил, като продал семейния бизнес.

Бях бясна, но нищо не можех да направя. Не биваше да ми го причинява.

Патриция Реджани също е недоволна от филма, включително че Лейди Гага е избрана за нейната роля, без Ридли Скот да я попита какво мисли. „Не става дума за пари, няма да взема и един цент от филма, но е въпрос на уважение и усет.“

Но в действителната история около Маурицио става дума за много пари. Той се превръща в един от най-богатите хора в Италия, но дяловете му в „Гучи“ са замразени от италианското правителство, докато фамилията го съди, че е подправил подписи на баща си.

Става дума и за много интриги и драми.

Източник: Дневник

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html