неделя, 28 април 2024 г.

Симеон Стоилов отново се „намесва“ в галерия „Райко Алексиев“

Снимка: Facebook / Georgi Georgiev

АНТЕНИ

Изложбата „NUMINOUS“ продължава до 22 октомври 2021 г. в галерия „Райко Алексиев“ – Съюз на българските художници.

След изложбите “Остров” (2003), “Изолатор” (2007) и “Изход” (2015), създадени специално за галерия “Райко Алексиев”, Симеон Стоилов се завръща в пространството с поредната си site-specific намеса.

Мащабният проект изследва парадоксалните усещания, които ни обземат при срещата с непознатото, страховитото и безмълвното, или както го нарича Рудолф Ото, mysterium tremendum et fascinans (мистерия едновременно ужасяваща и очароваща). По думите му, това е нерационално, несетивно преживяване или чувство.

Присъствие на нещо неизбежно и неочаквано.

Неустоима сила, форма или природен феномен, с които въпреки страха човек предпочита да продължи срещата. Преживяване с чувството за тайна или асоциация за безкрайност, среща, след която никой не е същият.

Повече за автора:

Симеон Стоилов работи в областта на живописта, скулптурата и обекта и site-specific намеси в пространствата. В колаборация с водещи архитекти участва и в създаването на съвременни пространства като изложбени зали, музеи, музейни експозиции и др. Реализирал множество изложби в страната и чужбина.

1971 роден в град Ямбол

1996 завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“

1998 член на Съюз на българските художници, секция „Живопис“

2013 – 2017 докторска дисертация в Национална художествена академия в специалност „Стенопис“ с тема “Съвременно изкуство в пространството”

Симеон Стоилов е носител на значими награди за съвременно изкуство и архитектура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html