неделя, 28 април 2024 г.

Ядосан Кантарджиев: Нали обещаха, че вече няма да се умира?!

проф. Тодор Кантарджиев, кадър БНТ

Последните дни има пълни болници, пълни интензивни отделения, много умрели хора. Нали правихме едни анализи? Защо хората умират и нали ни бяха обещали сега да не се умира, бе? С тези думи се обърна към управляващото ни служебно правителство и конкретно към Министерството на здравеопазването консултантът по ваксиниране в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

Подобен упрек отправи и пулмологът Александър Симидчиев, който упрекна здравните власти, че страната ни е лидер в Европа по смъртност от COVID-19, а основната причина е слабата профилактика и ваксинация. „България играе на един филм, който се нарича „Умирай лесно”. Профилактиката е на много ниско ниво. Профилактиката е – дистанция, маски, миене на ръце. Превенцията е ваксинацията”, каза той.

Според Тодор Кантарджиев при четвъртата вълна надминахме процента умрели от ковид повече, отколкото в третата вълна. Ще смаем света не само по отношение на ваденето на кораби, но и по отношение на коронавируса, каза професорът в интервю за БНТ. Леталитетът е голям, надминава процента на третата вълна, в която нямаше дори ваксини, обясни той.

Посланията към хората са непремерени и непремислени, посочи Кантарджиев, а като пример даде оповестяването на удължаване на срока на годност на ваксини. Какво се казва с това? Според Кантарджиев като приказката за тъщата, която се обръща към зетя: „Зетко, ще ядеш ли вчерашния боб или да го хвърлям?“ Винаги се бракуват ваксини – 15-20% се залагат от инфекционистите, когато се поръчват ваксини.

Според Кантарджиев заболеваемостта е още по-голяма, тъй като не са взети мерки да се регистрират всички нови случаи. Отделно от това все по-малко данни стигат до обществото.

Болниците са пълни, предстои реорганизация и отваряне на още болнични легла. Столичната община следи зорко работата на Спешна помощ и заболеваемостта при децата, коментира Кантарджиев.

Майки, ваксинирайте се вие, защото не децата ви заразяват, а вие тях. Ако родителите искат да опазят децата си, които боледуват, нека се имунизират. Министерството на образованието се грижи за учителите и учениците, за разлика от Министерството на здравеопазването, което не прави нищо за хората, каза проф. Тодор Кантарджиев.

В момента ситуацията в София – няма да се предприемат нови мерки, тъй като софиянци спазват мерките повече, отколкото в други области. Задача номер едно е да бъдат убедени хората да се ваксинират. Затова и Кантарджиев обикаля големи предприятия в столицата и изнася лекции, сподели самият той.

Необходима е сериозна информационна кампания според адресатите, общностите и възрастта, смята пулмологът проф. Александър Симидчиев. Пред Нова телевизия той се възмути, че все още продължаваме да сме най-неваксинираната нация – под 20% са преминали през пълния ваксинационен цикъл. Липсват все още истинска напоителна информация и добра кампания.

Симидчиев заяви категорично, че смъртността е по-висока вследствие на коронавируса и това може да се види в статистиката в годините назад. В момента гледаме сякаш филма „Умирай лесно“, заяви Симидчиев и посочи, че когато умира един човек, всички телевизии го дават, но когато умират 100 и повече и това се дава спуска като бройка, това вече е статистика.

Според него здравното министерство трябва да направи изследване защо хората не искат да се ваксинират, след което да започне насочена кампания.

Д-р Симидчиев обясни още, че скоро може би ще бъде регистриран медикамент, който да се използва за химиопрофилактика на това заболяване.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html