събота, 27 април 2024 г.

Радев: Системната дебългаризация е същностният проблем на Северна Македония

Снимка: Дир.бг

АНТЕНИ

„Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона. През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз, същността на проблема е системната дебългаризация“, заяви президентът Румен Радев в Словения. Държавният глава представлява България на Срещата на върха на Европейски съюз – Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

„Системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни – докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата“, допълни Румен Радев.

„Следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България, време е за исторически компромиси и помирение, необходимо е скъсване с македонизма“, добави държавният глава.

„Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона. През май заварихме отношенията в задънена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз. Имаме подписан договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 4 години, но нямаме прогрес в защитата и правата на македонските българи“, заяви президентът.

„Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа. Спомняте си внезапното и изненадващо вето, без да се представят каквито и да е смислени аргументи към нашите европейски партньори. Трябва да гледаме напред. Истинската същност на проблема в нашата съседка е системната дебългаризация“, отбеляза българският президент.

„Ключът за съгласие на България не е сложен. Ние подкрепяме искането на нашите македонски българи и искаме равноправието да бъде огласено от премиера и от президента на РС Македония“, посочи Радев.

Източник: Дир.бг

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html