неделя, 28 април 2024 г.

За всички той беше просто Джони

Георги Пенков, снимка: личен архив

АНТЕНИ

За всички той беше просто Джони. Или Джони Пенков. Неподражаем имитатор и шегобиец, роден актьор, известен с невероятния си „тембър на соца“ и шегите с институциите, които даже бе имал дързостта да записва на магнетофонна лента.

Справката в енциклопедията е леко стъписваща. От нея научаваме, че старши научният сътрудник първа степен и докторът на техническите науки Георги Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в семейството на големия български художник, сценограф и майстор на витражи проф. Иван Пенков. През 1966 г. е завършил радиотехника във ВМЕИ „Ленин“. Специализира във Франция електроакустика и дълги години работи като звукооператор.

Обаче през 1960 г. съдбата му изведнъж се променя. Защото тогава шегаджията Георги Пенков среща Радой Ралин, налага се като Джони Пенков и започва да работи в сатиричните кинопрегледи „Фокус“-и. И най-важното: формира се прочутото „трио“ Джеки, Джони и Чарли (Георги Стоев, Георги Пенков и Христо Илиев), което тутакси печели любовта на зрителите и дълги години ги разсмива от екрана. но не им е никка лесно. Според свидетелството на режисьора Джеки Стоев „най-идиотското в социалистическите години беше, че трябваше да обясняваме, че имената ни – Чарли, Джеки и Джони – не са плод на идеологическа диверсия. А хубавото беше, че не ни вземаха много насериозно. Веднъж даже имало протести срещу нас, но някой казал: „Оставете ги тези с кучешките имена!“.

Скоро Джони Пенков се появява и в редица епизодични роли в киното – в „Рицар без броня“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Илюзия“, „Търновската царица“, „Аз, графинята“, „Немирната птица любов“.

На сътрудничеството на „триото“ (към които често се добавя и Ицко Финци) пък дължим филми като „Приключенията на Спас и Нели“, „Нашият Шошканини“ и др.

Запитан какво е изкуството, Джони Пенков често цитира баща си – проф. Иван Пенков, който обичал да казва, че „изкуството е като гребена на петeла – не е съществен, но без гребен петелът не е петел“.

А когато навремето един колега му казал: „Вие сте шутовете на социализЪма“, Джони Пенков го погледнал и отсякъл: „Не забравяй, че през феодализЪма само шутовете са имали шанс да си запазят достойнството“.

Вечна му памет!

Източник: kultura.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html