неделя, 28 април 2024 г.

Пеевски е единият от българите в Досиетата „Пандора“

Делян Пеевски, сн. БГНЕС, архив

Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител, съобщава сайтът bird.bg, който е българският участник в Международния консорциум на разследващите журналисти, публикувал вчера първата част от своите Досиета „Пандора“ (Pandora papers). Информацията обхваща милиони пакети от данни за офшорни сметки на политици, бизнесмени и лидери от цял свят.

Докато е бил собственик на въпросните три фирми, Делян Пеевски е бил депутат, става ясно от публикацията. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации.

При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират, пише още в bird.bg.

„Вероятно НАП ще трябва да провери сделките на Делян Пеевски, какви данъци са платени и избегнати ли са. Съответно да се види дали има престъпления и могат ли да се повдигнат обвинения“, коментира тази сутрин пред бТВ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Макар другото име все още да не е ясно, Безлов не очаква да е „разтърсващо“.

„Обикновено сме скептични за подобни разследвания, но нека да видим какво ще се случи. Направи ми впечатление, че данните са между 1990 и 2020 г. Да видим какво точно ще излезе. Като че ли българските офшорни компании малко по-други зони предпочитат – Кипър, Дубай“, каза той.

По думите му един от големите проблеми на това огромно количество документи е, че някой трябва да ги чете. „В момента се правят селектирания четения на базата на търсения с някакви алгоритми, на ключови думи и имена“, каза Безлов.

„Съществуването на офшорните компании не е незаконно, но е неморално”, каза пред Нова телевизия бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„10% от БВП на света минава през офшорни компании. Самото им съществуване е направено, за да се спестят данъци. Не да се укрият, а да се спестят. Много компании в началото използват такива данъчни райове, каквито има на различни места по света, за да използват това”, коментира Керемедчиев.

„С тези офшорни компании всичко започна като нелоша идея за привличане на инвестиции, но след това зад тях започнаха да се появяват много мръсни пари и такива, свързани с корупционни практики”, посочи още той.

„Проблемът е, че офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и за нелегални схеми. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас без да се знае, че собственикът е именно той”, каза Милен Керемедчиев.

Източник: bird.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html