неделя, 28 април 2024 г.

Присъди на Брендо в три държави отидоха на кино

Евелин Банев, сн. БГНЕС Архив

Евелин Банев, по прякор Брендо, вече е украински гражданин и няма значение какви присъди има в други държави по света, защото няма да бъде екстрадиран. Освобождаването му от властите в Киев е на абсолютно законно основание в конкретния случай, смята известният наш адвокат Марин Марковски.

„Конституцията в Украйна казва, че украински гражданин, който е извършил престъпление извън територията на страната, не подлежи на връщане. Тоест, конституционният текст задължава съда”, поясни Марковски.

По думите му съдът в Украйна е направил обстойно разследване на паспорта на Брендо и се е оказало, че той е легитимен. „Законът в Украйна забранява двойно гражданство. В момента Брендо, съгласно българския закон, не е наш гражданин”, каза още Марковски.

Ако обаче напусне пределите на Украйна, го грози затвор, уточни адвокатът. Освен това, ако Украйна стане член на Евросъюза, тогава важи Европейската заповед за арест.

Преди няколко дни бе разпространена информацията, че през 2015 г. кокаиновият крал е станал украински гражданин и по тази причина е бил пуснат от съда в Киев на 21 септември. Той беше задържан на 6 септември в къща край украинската столица, в която бе открита и марихуана.

Банев е осъден у нас, в Италия и в Румъния. Той не трябва да напуска Украйна, за да не бъде задържан.

Остава да се види какво ще направи украинската прокуратура срещу него заради хванатата марихуана, обясни Марковски.

Източник: Нова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html