неделя, 28 април 2024 г.

Лечението на хроничната болка носи Нобел на двама медици

Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян, сн. Туитър

АНТЕНИ

Американец и ливанец са носителите на Нобеловата награда за физиология и медицина, за откриването на рецепторите за температура и допир, съобщи сайтът Nobelprize.org.

Откритията на Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян обясняват как топлината, студът и допирът предизвикват сигнали в нервната система. Двамата учени показват, че йонните канали са важни за много физиологични процеси. Тези знания се използват за разработване на лечения за редица болести, включително и хроничната болка.

Премията в областта на физиологията и медицината се присъжда от Кралския Каролински медико-хирургически институт в Стокхолм. Нобеловата награда за медицина се връчва вече за 111 път, съобщава „Дойче веле“. Нейни лауреати до 2020 г. са станали 222-ма души, от които само 12 са жени.

На 5 октомври Нобеловият комитет ще обяви имената на наградените по физика, на 6 октомври – по химия, а на 7 октомври – по литература. В последния ден от т.нар. Нобелова седмица ще бъде обявено името на носителя на Наградата за мир.

През 2020 г. размерът на Нобеловата премия беше увеличен от 9 милиона на 10 милиона шведски крони.

Връчването на наградите и тази година няма да стане на обща тържествена церемония в Стокхолм, а поотделно, в държавите, в които живеят лауреатите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html