събота, 27 април 2024 г.

Германски художник от български произход с изложба в Гьоте-институт

Снимка: Гьоте-институт България

АНТЕНИ

С експозицията си „NEW AGE BALKAN“ германският художник от български произход Калас Либфрид създава медитативна среда, в която ню ейдж философията среща съвременната лайфстайл култура. Изложбата може да бъде видяна до 22 октомври в Гьоте-институт в София.

Днес можем да се доближим до природата и да постигнем душевен мир и без разходка до Рилските езера, а удобно от дивана вкъщи или на две крачки до най-близкото спа студио в Манастирски ливади. Производството прави всичко възможно – всеки природен обект, всяка мечта е възможна от пластмаса. В инсталацията си Либфрид представя серия от реди мейд обекти, живописни платна и звукова композиция, които размиват границата между природно и човешко, между естествено и произведено. Ромонът на водата се прелива в електрически шум, а небето се разстила по стените на галерията.

Така Либфрид създава мистериозна среда, която прелъстява със своето обещание за спиритуално и медиативно изживяване. Когато вече сме се отпуснали, доверили се на символните образи на ню ейдж философията (портрет на Петър Дънов, музиката на Симо Лазаров), започва да се прокрадва съмнението. Бутафорията на природните обекти, деконструирането на звука неизменно водят до осъзнаването на лайфстайл кича и абсурда на консуматорската култура, обсебена от идеята за природа. Не истинската, разбира се, а пластмасовата декоративна реплика, задоволяваща нуждите ни на потребители.

Калас Либфрид (роден през 1989 г. в Свищов, България) следва скулптура и нови медии в Академията за изящни изкуства в Мюнхен и философия в университета Лудвиг Максимилиан. Централни за неговите инсталации и пърформанси са заниманието със скулптурния и обществено-политически потенциал на звука. Либфрид е съ-основател и куратор на независимото пространство за изкуство „Rosa Stern Space“ и основате на „PARA“ (Non-Label-Organisation für Klang).

Работата му е показвана в самостоятелни изложби в редица пространства, сред които Гьоте-институт Париж (2021), Nir Altman Galerie (2019), както и в групови изложби в Lenbachhaus Мюнхен, Софийска градска галерия, фондация „Онасис“ Атина (2020); Haus der Kunst Мюнхен (2019); Kunstverein Мюнхен. Отличия: проектно финансиране от фондация Kunstfonds (2020), Награда за изкуство на Бавария (2019), Награда на фондация „Ервин и Гизела Щайнер“ (2019).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html