неделя, 28 април 2024 г.

Къде са Хумболт и Аристотел?

Константин МИШЕВ
Та да ви разкажа за развитието на нещата около издирването на Хумболт* и Аристотел**. Това става тази сутрин в кабинета на Държавната глава. Буквално часове преди да бъде издигнат професор Герджиков за президент. Та за доклад пред спасителя на нацията е привикан отново Рашков. Министърът е малко замаян от снощи, но се явява навреме и полуобръснат.
– Къде са Хумболт и Аристотел, разкрещява се Радев.
– Още не са издирени, господин Държавна глава. Но усилено ги търсим. Имаме проблем с Гешев. Той саботира издирването на двамата. Но оперативното дело „Братя Грим“ (казва го много тихо, защото има съмнения, че Гешев подслушва президентството) е входирано и се действа по случая с двамата заподозрeни.
Та затова използва кодовото наименование „Братя Грим“.
Президентът хич не е доволен. Решава да потърси съдействието на двамата от Харвард. И те са привикани на „Дондуков“.
Единият леко ококорено казва, че може би е замесена жена. Другият, нали е канадец и знае френски, енергично потвърждава: „Cherchez la Femme“. Президентът се кокори повече от първия харвардчанин, но на помощ идва Сашо Маринов, който е завършил френската гимназия и прошепва на ухото на Държавната глава: „Търсете жената!“.
Президентът се намръщва още повече. Решава, че шефът на стратегическия му съвет се гърбарка с него по онази болна тема, че Борисов се крие под полите на жените и не се кандидатира на изборите, но му обясняват, че става дума за самопризнания на професор Герджиков за някоя си Clementia***
Държавната глава, който вероятно е чул Клементина, веднага се изпъва и демонстрира знания.
– Ами това е майката на цар Фердинанд. Той я провъзгласява за началник на 9-ти пехотен пловдивски полк. Учили сме го във военното училище.
Президентът е много доволен, че е изпъкнал със знанията си****. Но се усеща, че княгинята е умряла преди повече от сто години и отново помръква.
Очаквайте продължение…
*В Хумболтовия университет на Берлин е завършил професор Герджиков.
**Аристотел е древногръцки философ, за когото професор Герджиков е писал научни тези.
*** През 2001 г.Анастас Герджиков защитава дисертационен труд „Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат“.
***Фердинанд провъзгласява майка си за началник на 9-ти пехотен пловдивски полк през 1888 година.
На снимката е скулпурен бюст на Юлий Цезар. Неговата добродетелка е Clementia в гражданската война. Тя е богиня на прошката и милосърдието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html