неделя, 28 април 2024 г.

Три пъти по-скъп ток заплашва домакинствата без държавата

Валентин Николов, БЕХ, кадър НоваНюз

Българските потребители получават близо 3 пъти по-евтина електроенергия спрямо пазарните нива. Причината за това е, че Българският енергиен холдинг (БЕХ), като държавно предприятие, субсидира цената и така се постига по-ниски нива на битовата електроенергия, съобщи пред НоваНюз изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

„Реалистична е прогнозата за скок на цената на тока с 20% от 1 януари, ако се запазят цените на международните пазари, но БЕХ ще издържи да компенсира потребителите“, допълни Николов.

Проблемът, оказва се, е друг. „При студена зима нямаме резервни мощности, ако не дай си боже някоя излезе от строя, не ми се мисли. Тогава най-вероятно министърът ще издаде заповед за спиране на износа“, разкри шефът на Холдинга.

Що се отнася до рекордните цени на природния газ, според него не можем да употребим на 100% договореното количество азерски газ, поради факта, че не е готова гръцката връзка.

„Обещанието е, че до края на тази година ще бъде завършен, а до средата на следващата ще влезе в експлоатация. Няма забавяне от страна на БЕХ, то идва от изпълнителя. Те претендират за форсмажорни обстоятелства предвид COVID кризата“, обясни Николов.

Според него битовите потребители на газ, химическите комбинати и торовите заводи ще усетят повишението, защото себестойността на продукта 60-70% е газ. Енергоносителите в момента е важно да бъдат доставени, въпреки цената.

„Фючърсите са за над 100 лв. увеличение – с 16% нагоре. Въглеродните емисии и газа са скочили многократно, възможно е увеличение на газа с 50%, но се надявам да не се случи“, каза Николов той.

Шефът на БЕХ подчерта, че Европейската комисия не поставя условия да се откажем от въглищните централи, а само да не добиваме въглища в тях.

Източник: Нова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html