неделя, 28 април 2024 г.

Математик за COVID-19: Мерките не се спазват, вземете по-строги!

Лъчезар Томов, математик, кадър Нова телевизия

Въведените до момента у нас мерки за борба с пандемията от COVID-19 не се спазват, което поставя в риск здравната система и здравето на много повече българи, отколкото официално се смята. В същото време трябва да се наложат още по-строги мерки, тъй като боят на заразените расте, расте и числото на приеманите в болница заради по-тежко боледуване. Това обяви пред Нова телевизия математикът от Нов български университет Лъчезар Томов.

До ноември България ще бъде изцяло в „тъмночервената” зона, предупреди той. Според него здравната ни система няма да издържи на натиска.

„Вероятно има 6 пъти повече преболедували, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове и има огромна скрита заболеваемост. В Сърбия и Румъния, където се правят повече изследвания и има двойно повече ваксинирани, имат по 8000-10 000 случая на ден. Така че има основание да се твърди, че и при нас ще стане така до месец, ако не се вземат мерки“, прогнозира Томов.

Като пример той даде Габрово, където има почти 500 карантинирани паралелки в училищата. „След отварянето на учебните заведения имаме рязък скок на болните деца. В много от тях мерките не се спазват. Много родители не дават да се правят тестове на децата им. Учителите пък не искат да се ваксинират, не се носят маски в час”, заяви математикът.

По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи е двоен.

Според публикуваните рано тази сутрин данни за предходното денонощие 2091 са новите заразени с коронавирус при направени 22 340 теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са 9,35% от взетите проби.

През вчерашния ден са били хоспитализирани 551 души, общият им брой е 5182, а 463 са пациентите в интензивни отделения.

Починали са 87 души, като 96,55% от тях не са били ваксинирани. Оздравелите са 907.

През вчерашния ден са поставени 7051 ваксини.

Източник: Нова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html