събота, 27 април 2024 г.

Заседналият кораб „Вера Су“ потъва

кадър бТВ

„Вера Су“ – корабът, който вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, се и изместил и приближил към брега. Корабът потъва, обяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг на Кризисния щаб на мястото.

„Приоритет е запазването на човешки живот. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност“.

„Много е трудна всяка операция, защото не можем да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона. Последните дни има много високи вълни, а поради силния вятър е рискована и операция по въздух“, каза още Алексиев.

Що се отнася до критиките, че държавата е закъсняла със своите мерки, Алексиев заяви, че „България не е пиратска страна и е действала по най-адекватния начин“ в съответствие с международното право и закони.

Според европейските норми товарът на „Вера Су“ не е категоризиран като опасен и затова нашата държава не е можела да предприема действия, като задържане и изземане на товара, защото такива действия се определят като „пиратски“.

Алексиев смята, че екипажът не иска да напусне кораба, защото по международното морско право, той ще бъде обявен за ничий, но има готовност за извършване на евакуацията им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html