неделя, 28 април 2024 г.

Германците искат да ги управляват социалисти

Олаф Шолц, лидер на Социалдемократическата партия, сн. ДПА

Общественото мнение в Германия се сменя и една седмица след парламентарните избори преобладаващата част от гражданите вече предпочитат бъдещото правителство да бъде оглавено от социалдемократа Олаф Шолц. Сочат го социологически проучвания, проведени през седмицата по поръчка на обществените телевизии А Ер Де и Це Де Еф.

Коалиция „светофар“ между спечелилата изборите Социалдемократическа партия, Зелените и либералите е предпочитаният модел от 59% от германците. Преди вота миналата неделя предпочитанията между коалиция „светофар“ и коалиция „Ямайка“ с канцлер консерватора Армин Лашет бяха с почти изравнени проценти. Три четвърти от запитаните биха искали следващият канцлер да е социалдемократът Олаф Шолц.

В същото време две трети от германците очакват Армин Лашет да подаде оставка като председател на Християндемократическия съюз. 62% от тях са привърженици на партията.

В събота и неделя продължават проучвателните срещи между четирите партии в различни комбинации. Всички те са единодушни, че новото правителство в Германия трябва да встъпи в длъжност преди Коледа.

Източник: ДПА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html