неделя, 28 април 2024 г.

Рокади по върховете на листите в БСП, проф. Иво Христов низвергнат

Иво Христов. Снимка: БГНЕС

Рокади ще има по първите места в червените листи. Това стана ясно след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, което определи водачите за изборите на 14 ноември. Те трябва да бъдат одобрени от Националния съвет на подпис и списъкът вече е изпратен на членовете на пленума.

Освен лидерката Корнелия Нинова, начело на две листи вече ще е и заместникът й и шеф на червения предизборен щаб Кристиан Вигенин. Той повежда освен в досегашната си област Ямбол и в Пловдив, където на последните избори първи бе проф. Иво Христов. Той няма да е начело на листа.

Тройна рокада е свързана с другата зам.-шефка на БСП Ирена Анастасова. Тя се мести от Ловеч в Монтана. А дългогодишният водач там Атанас Костадинов ще е първи в Силистра. Той пък ще замени Вяра Емилова, която отива в Ловеч.

Георги Кадиев няма да е водач на листата в Стара Загора, защото местната структура не го иска, разкриха запознати. Начело там застава Георги Гьоков.

Също по настояване на структурата в Добрич е сменен депутатът Димитър Данчев и начело на листата там застава местната лидерка Мая Димитрова.

Водач на листа няма да е и младата червена звезда Петя Михалевска. Дъщерята на покойния депутат и зам.-министър Димчо Михалевски на последните избори бе водач в Смолян, където взе много добър резултат и там бе най-малкият спад за партията сред регионите в страната. Предложението на ИБ е било тя да се върне в Кърджали, където бе първа през април, но Михалевска отказала. Така в бастиона на ДПС повежда местния лидер Милко Багдасаров. А в Смолян първи ще е Емил Хумчев, който е местен лидер и председател на общинския съвет в Златоград.

Рокада има и в Пловдив-област, където Веска Ненчева сменя Манол Генов.

Корнелия Нинова остава начело на листите във Варна и столичния 25-и МИР. Същите са водачите и в другите два столични района – Христо Проданов в 23-и МИР, и Георги Свиленски в 24-и МИР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html