петък, 3 май 2024 г.

Новият шеф на Банката за развитие уволнен за некадърност

Цанко Арабаджиев

Един от новите шефове на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев е бил уволнен преди 8 години от Обединена българска банка поради „липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми“, съобщава вестник „Галерия“. Това е цитат от заповедта за уволнение, издадена от ръководството на банката. Веднага след това Арабаджиев подава жалба в съда срещу отстраняването си, но съдия Борислав Белазелков от Върховния касационен съд отсъжда, че ОББ е в пълното си право да уволни Арабаджиев. Белазелков е един от най-видните наши юристи, с огромен опит в административното право, наскоро се пенсионира с големи почести.

Арабаджиев, който през последните дни манифестираше в няколко големи медии да обяснява как ББР е източвана и ограбвана и как в скоро време ще сезира главната прокуратура, е истински продукт на „Демократична България“. Най-вероятно той е монтиран на поста член на УС на ББР от бившия служебен икономически министър Кирил Петков по настояване на Христо Иванов. Още през лятото ДБ предложи съвсем официално Арабаджиев за член на УС на банката, чиято задача е да подкрепя малкия и среден бизнес. Христо Иванов го е предложил, въпреки че е бил напълно наясно за миналото на Арабаджиев и неговото срамно уволнение от ОББ. От заповедта за прекратяване на трудовия му договор през 2013 година лъсват и други мотиви на бившия работодател на Арабджиев.

„За периода 01.01.2012-31.12.2012 оценката за работата му е незадоволителна. Демонстрира неумение за работа в колектив, несъпричастност към общите задачи и общия резултат, неумение да взема компетентни и навременни решения, да изразява ясно позиция и да защитава предложенията пред кредитния комитет, неумение да управлява кредитни сделки и да отчита движението им, което води до изкривяване на резултатите и нереална времева линия за отделните сделки“, пише в документа.

Арабаджиев е член на „Зелено движение“ и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от „Демократична България“, част от която е и движението. В разпространената му „официална“ биография се посочва, че е роден във Варна, завършил е математическа гимназия и УНСС. „Започнах да се занимавам активно с политика с оглед „нетърпимата и непрекъснато влошаваща се ситуация в страната и абсолютния провал на политическата класа“, твърди Арабаджиев. За съжаление мотивите на бившия работодател на Цанко Арабаджиев само потвърждават нивото на „кадровата политика“ на ДБ. От решението на ВКС пък се потвърждава решението на работодателя и лъсва по безспорен начин разминаването между претенции и потенциал на ДБ реално да се осъществят определени промени и политики.

В кариерата на Арабаджиев има и друг деликатен момент. В началото на годината той разкри, че е търгувал с акции на компанията Game stop, които през зимата взривиха финансовите пазари в Америка и Европа. Това стана, след като акциите на тази фирма бяха забранени за купуване от платформата на Влад Тенев – официално обявен за най-богатия български бизнесмен. Цанко Арабаджиев гордо заяви пред нашите медии, че е инвестирал в Games top, преди цените на акциите да се сринат. „Изобщо нямах представа какво ще се случи. Отчетите бяха перфектни, перспективата отлична. Спадът дойде като гръм от ясно небе“, каза тогава Арабаджиев.

 

Николай Хаджигенов

Заедно с Хаджигенов помагат на гей общността

Цанко Арабджиев, заедно с още седем наши видни политици, са се подписали под твърде смущаващ документ. С него организаторите на гей парада „София прайд“ търсят политическа подкрепа за своите искания. Предизборната декларация на ЛГБТ-общността у нас е предложена за подпис на кандидатите за депутати на предишните избори – за 45-о народно събрание. Едва осем души са се престрашили да се обозначат като привърженици на радикалния либерализъм и гей политиките. Сред тях са Николай Хаджигенов, Владислав Панев, Борислав Сандов и Цанко Арабаджиев. Интересното е, че никой извън „Зелено движение“ в коалицията „Демократична България“ не се е подписал под този документ, включително и лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html