вторник, 30 април 2024 г.

Обвиниха и Софийския университет за плагиатството на Илиев

Петър Илиев, кадър Нова телевизия, архив

Преподавателка от Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград изригна днес срещу Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, като ги обвини, че имат „принос“ към случая с плагиатството на кандидата за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

Проф. Елка Янакиева смята, че Илиев  трябва да бъде дисциплинарно уволнен, при това по силата на два закона, както и да се отнеме докторската му титла, но това не е достатъчно.

„Трябва да се поиска сметка и да се предвидят мерки към катедрата, която е одобрила този труд – имало е поне двама рецензенти, на които трябва да бъдат отнети правата, които са им дадени от НАЦИД (Национален център за информация и документация -бел.ред.) и да не бъдат допускани повече като рецензенти – доживотно“, пише Янакиева в свой пост във връзка с доклада на Етичната комисия на СУ, който потвърждава, че Петър Илиев е плагиатствал от колежката си доц. Наталия Киселова.

Проф. Елка Янакиева пише още:

„Националната агенция по оценяване и акредитация трябва да се самосезира, да извърши проверка и да отнеме правата на факултета по право към СУ. Тези, които ще преподават право там, трябва да се подготвят в другите висши училища а България в съответните юридически факултети – там, където има акредитация.

И този ще се разхожда самоуверено и гордо като проф. проф. проф. проф. д-р на науките, д-р на науките, д-р на науките Венелин Терзиев.

От СУ ще го уволнят, на друго място чрез конкурс ще го назначат. Ще ги оставят, заедно със споменатия професор, да се превърнат в синодални старчета, може и академици да станат, защото там без политическа поддръжка няма как.

А те ще определят облика на българската юридическа наука. Голям шамар върху лицето на Софийския университет – хайде сега разправяйте, че това е най-качественото висше училище подготвящо специалисти по право. Ще го повярвам чак като хванат двама плагиати от висшето училище, което е завършил главния прокурор Гешев. А сега какво? Ще го отнесе само Петър Илиев, което е дълбоко недалновидно и безперспективно“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html