неделя, 28 април 2024 г.

Кунчев: Смъртта отнема неваксинирани срещу ковид

До. Ангел Кунчев, кадър бТВ

Само 2% от починалите от COVID-19 са ваксинирани, при това те са възрастни хора с много придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет, дори след ваксиниране, е доста по-затруднено, заяви пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По негова информация скоро Европейската комисия може да има решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година. Според него сертификатът е логично да бъде пропуск за закрити масови събития без значение от характера, за да няма налагане на мерки.

Кунчев коментира и за кого е третата игла. „Има вече данни, че не е нужно всички да си поставят трета доза от ваксините срещу коронавируса. Голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела, които ще им осигурят защита една, дори може две и повече години“, обясни той.

Според него тези, които всекидневно заради професията си се сблъскват с вируса, е необходимо да си направят трета игла. Кунчев добави и че ако искаме да се ваксинираме с трета доза, е хубаво да докажем с изследвания, че тя ни трябва, защото нямаме изграден имунитет.

„България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета“, добави той и открои някои нюанси.

„Всеки, който си направи трета доза, това ще се запази в неговото здравно досие. При поява на нов щам, новите ваксини, които ще получаваме, вероятно ще бъдат променени. Това, което сега се взима като решение, може да не е същото след година, ако всичко се промени“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев обърна внимание и на скритата заболеваемост, която се случва основно в големите градове. Тя е свързана с това, че хората са се научили да си купуват сами тестове и когато са положителни, не казват на здравните власти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html