сряда, 1 май 2024 г.

ГСДП печелят в Германия, Олаф Шолц готов да става канцлер

Лидерът на германските социалдемократи Олаф Шолц, сн. Ройтерс

Социалдемократическата партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг в Германия, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, като се позова на данни, публикувани на уебсайта на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.

ГСДП получава 25,7% от гласовете, което е най-добрият й резултат от години. Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1%, което за него пък е най-лошият резултат. Зелените са на трето място с 14,8% – най-доброто им изборно представяне.

Свободната демократическа партия получава 11,5%, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори. „Алтернатива за Германия“ пада до пето място с 10,3 процента, а партията „Левите“ получава 4,9%, също отбелязвайки спад в своята подкрепа.

Лидерът на ГСДП Олаф Шолц още снощи изрази готовност да оглави правителството. „Много граждани са избрали нас, защото искат смяна на правителството и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц. Ние сме прагматична партия и искаме да работим за по-добро бъдеще за Германия. Показахме, че имаме нужното за управлението на страната – единство, което се подкрепя от всички“, каза Шолц.

Въпреки приповдигнато настроение, резултатът на консерваторите показва сериозен отлив на подкрепа за тях. Техният кандидат – Армин Лашет, също изрази готовност да поеме канцлерския пост. „Вотът за нашия консервативен съюз е вот срещу федерално правителство, водено от левицата. Ето защо ще направим всичко по силите си, за да сформираме федерално правителство, начело с консервативния съюз. Трябва да е коалиция, която запазва страната единна. Канцлерът ще е този, който успява да съчетава контрасти и да разработи добра програма за следващите четири години. Готов съм за тази задача“, заяви Лашет.

„Искахме повече. Не успяхме да го постигнем отчасти заради грешки в началото на кампанията. Грешки, които направих аз. Този път не беше достатъчно, но партията има мисия за бъдещето. Започваме тази мисия сега, нощта е едва в началото си. Тази страна се нуждае от правителство с грижа за климата. Това е резултатът от тези избори“, каза Аналена Берброк – кандидат за канцлер Зелените.

Първите коментари на анализаторите са, че Германия се изправя пред тежки коалиционни преговори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html