понеделник, 29 април 2024 г.

Струпват военна техника по границата между Сърбия и Косово

сн. Ройтерс

Границата между Сърбия и Косово остава източник на напрежение, което ескалира след решение на Прищина да не допуска автомобили със сръбска регистрация на своя територия.

Вече има струпване на танкове и от двете страни на границата. А сръбски военни самолети са засечени да прелитат над Северно Косово. От 7 дни пропускателния пункт „Ярине“ е блокиран от косовски сърби, които настояват да падне ограничението за сръбските коли.

Снощи премиерът на Косово Албин Курти свика Съвета за сигурност на страната, след като бяха  нападнати два Центъра за регистрация на превозни средства. Курти излезе с позиция, която гласи, че институциите остават решени да поддържат реда, сигурността и върховенството на закона в Косово. Днес Курти покани лидерите на политическите партии в страната, за да обсъдят ситуацията на границата със Сърбия.

В ранните часове на деня днес конвой на косовската полиция премина през Зубин поток към граничния пункт „Бърняк“. Продължава блокадата и на пункта „Ярине“.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, която е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, призова международната общност да настоява Прищина да започне да прилага договореното в Брюксел, особено за сръбските общини.

Председателят н Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е време както Сърбия, така и Косово да направят крачка назад, за да има деескалация и призова за оттегляне на косовските спецчасти и за премахване на барикадите.

Министерството на европейските и на външните работи на Албания също излезе с позиция, в която призовава Сърбия да оттегли военните сили в близост до границата с Косово. Вчера сръбски изтребители кръжаха над граничните райони.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html