понеделник, 29 април 2024 г.

Леви и десни с равни резултати на изборите в Германия

Съюзът ХДС/ХСС и конкурентите им Социалдемократите засега са с равен резултат от изборите, сн. Ройтерс

Категоричен победител на изборите за Бундестаг, които се проведоха в Германия днес, все още няма. Това показват първите прогнозни резултати. Според данните на Infratest dimap Социалдемократическа партия получава 25% от гласовете, колкото и Християндемократите от ХДС заедно с техния партньор – Християнсоциалният съюз (ХСС). Трети са Зелените с 15%, които по-рано през годината дори бяха сочени за фаворити. В следващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11%), „Алтернатива за Германия“ (11%) и Левицата (5%).

Днешните избори бележат и края на канцлерството на Ангела Меркел. Първите резултати сочат, че след 16 години начело на Германия християндемократите могат да отстъпят канцлерския пост. Следващият канцлер на Германия може да е или министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, или настоящият вицеканцлер и номинация на социалдемократите Олаф Шолц. Те надделяват над лидерката на Зелените Аналена Бербок.

Рекордните 47 партии и коалиции участваха на изборите днес. В 20-ия Бундестаг обаче вероятно ще попаднат само шест от тях. Очаква се рекорден да е и вотът по пощата. Вероятно около 40 процента от всички гласове са били подадени дистанционно. Пандемията от коронавирус е сред основните причини за това.

Армин Лашет сгъна грешно бюлетината си и показа своя вот, кадър RTL

Внимание днес привлече гласуването на кандидата на ХДС/ХСС Армин Лашет. При пускането на бюлетината в урната, той не я беше сгънал правилно, в резултат от което се разкри и гласът му.

Наблюдатели очакват за първи път от 1957 година насам в следващото германско управление да влязат три партии. Най-вероятни изглеждат следните конфигурации: коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и Свободната демократическа партия или съюз между ГСДП, Зелените и Свободната демократическа партия. Всички партии изключват коалиция с „Алтернатива за Германия“, а участието на Левицата във властта също изглежда слабо вероятно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html