петък, 3 май 2024 г.

Китай се задъхва от американските маневри

Тристранният пакт за снабдяване на Австралия с най-модерни технологии разпали недоверие сред съюзници в НАТО и опасения от нова Студена война

Геополитическият гамбит идва прекомерно за притиснатия от вътрешни проблеми Пекин

Теодор ЦЕКОВ

Един шахматен термин обобщава стратегическото прегрупиране на САЩ към Тихоокеанския регион. Гамбит представлява начална жертва на пешка с цел да се спечели темпо и позиционен превес.

Противникът може да откаже “подаръка”, но Китай е оставен без избор – трябва да оглави сложна операция за стабилност в западната си периферия, при започваща атака от обратната посока.

Американците прехвърлят афганистанския проблем на своите опоненти (вкл. Русия, Иран), планират бонус с пълно изнасяне и от Ирак, а същевременно обръщат фронта към Тайван и целия Пасифик. Нещо повече – напълно възможно е съвместният ход с Великобритания за въоръжаване на Австралия да се окаже част от комплексна маневра по подсигуряване срещу респектиращата руска армия.

Спектакъл във френски стил

Пактът за технологичен ъпгрейд на Австралия засега е по-скоро демонстрация. Съюзникът няма индустриален и кадрови капацитет да произведе атомни подводници в близките години, нито иска да става десетата страна с ядрени оръжия.

Произтеклият отказ от покупка на 12 френски дизел-електрически подводници обаче вдъхнови спектакъл. Склонните към драматизъм французи четат морал, правят аналогии с погрома от адмирал Нелсън при Трафалгар, бълват търговски и дипломатически заплахи, дори излизане от НАТО, но този филм е гледан. Иначе пропускат да споменат как цената на техния продукт поскъпна двойно, далеч преди срока за първи доставки 2034 г.

В действителност AUKUS спасява правителството на Австралия от бюджетен крах по френската сделка, за сметка на притиснатите от социални протести президент и правителство в Париж. Разрив е изключен – Европа и Америка имат общ интерес срещу китайската експанзия.

Необходимост: Австралия се отказа от френски дизел-електрически подводници, защото китайската експанзия в Пасифика изисква отговор с най-висок клас атомни като тази USS Montana

Взривоопасният Тайван

Офанзивата към Пасифика се яви продължение от неуспешен опит на Джо Байдън да стабилизира отношенията с китайския лидер. Ден след телефонно обаждане на американския президент за 90-минутен разговор със Си Дзинпин, източници от Вашингтон пуснаха новина през вестник “Файненшъл Таймс”. Служители от отбраната и сигурността приели тайванска делегация по молба за издигане на културно-икономическата им мисия в САЩ до статут национално представителство, или едно стъпало под посолство и международно признаване.

Може да е само провокация, но за китайците няма по-болезнена тема от независимост на крайбрежен Тайван. Суперсилите често демонстрират военна мощ около острова и се обвиняват в провокации. Пекин не показва особен респект към териториални води на съседни държави, но определя присъствието на американци и японци като грешен сигнал – поощряване на Тайван към стъпки, които ще получат въоръжен отговор.

Кръстосан огън

Европа дублира натиска към Китай чрез стратегия за глобална икономическа и политическа роля. “Световен портал” ще конкурира “Един пояс, един път”, с която Пекин си изгради снабдителни вериги из Азия, Африка, Южна Америка, дори на Балканите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи разликата: партньорства чрез прозрачно и коректно финансиране на проекти. “Искаме да създаваме връзки, а не зависимости. Няма смисъл да строим пътища, свързващи китайска мина с притежавано от тях пристанище”.

Влиянието на Пекин в развиващия се свят е наричано модерен колониализъм или дългова дипломация (държавно задлъжняване от прескъпи инфраструктурни обекти и компенсация чрез концесии на пристанища, мини, енергоресурси).

Вътрешните грижи на Пекин

Китайската икономика забави растеж, налице е дългова криза. Ярко изражение е гигантът в недвижимите имоти “Евъргранд”, изнемогващ да обслужва кредити към 120 банки и още толкова нефинансови институции на обща стойност $305 млрд.

Правителството няма да допусне фалит на Evergrande поради риск за цялата финансова система, нито ще я одържави – така би поощрило лошо корпоративно управление. Фалитите на задлъжнели китайски компании само през първото полугодие изравниха общия брой за цялата минала година. Държавният дълг на Китай скочи до 270% от БВП.

Китайски модел: компанията “Евъргранд” е гигантска илюстрация как лесните кредити осигуриха строителен бум и икономически растеж, но следва дългова яма и отлив на чужди инвеститори

Имотният сектор чрез лесни кредити стана двигател на икономиката с 28% от БВП. Постепенно приходите изостанаха от дълга, празните сгради се множат. Си Дзинпин нарече този строителен бум фиктивен растеж. Затяга контрола и регулациите също при технологични компании и хазартните оператори в Макао, което срина стойността на акции с десетки милиарди долари.

Доверието на инвеститорите спада от още два скандала: обвиненията към шефа на МВФ Кристалина Георгиева за лобизън в полза на Китай през Световната банка, и изтриването на 600 китайски марки от онлайн търговията на Amazon заради манипулация на клиентски отзиви чрез награди и ваучери.

Гледай Пасифика, мисли за Атлантика

Пекин критикува пакта AUKUS като предстояща надпревара във въоръжаването заради манталитет от Студената война. Подобни позиции заемат Индонезия и Малайзия. Между редовете се долавя заплаха, че Китай също може да сподели ядрени и компютърни технологии със свои съюзници, което пък идва добре дошло за Северна Корея.

Студената война е напомняне към рухналия Съветски съюз. Русия изостава икономически, но военно е лидер с новите безпилотни подводници и хиперзвукови ракети.

Стягайки своя лагер в Източното полукълбо, Щатите ще могат да отделят сили и внимание към Северния Атлантик в случай на конфликт с Москва покрай Украйна или Беларус. Такъв развой е нежелан, но помощ от Америка несъмнено съвпада с интереса на ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html