понеделник, 29 април 2024 г.

Американският артист и дизайнер Върджил Абло: Изкуството на Кристо е вдъхновение за следващите поколения

Без съмнение най-обсъжданото събитие от сферата на изкуството в последните дни е опаковането на Триумфалната арка – лудата мечта на вече покойния артист Христо Явашев, известен по света като Кристо. Точно 60 години минават от зараждането на идеята до осъществяването й. И тя се сбъдва малко повече от година след смъртта на родения в България световноизвестен художник и 12 години след кончината на неговата съпруга Жан-Клод.

„Триумфалната арка, опакована“ бе официално открита миналата събота, а на събитието присъства и френският президент Еманюел Макрон. Военният паметник ще остане опакован до 3 октомври 2021. „Облечен“ е с 25 000 квадратни метра рециклируем полипропилен в сребристосиньо и 3 км червено въже.

Хора от цял свят присъстваха на откриването, в Париж се очаква огромен поток от туристи, пътуващи именно с цел да видят опакованата Триумфална арка. Сбъднатата мечта на Кристо е отразена и от международната аукционна къща „Сотбис“, от която провеждат и специално интервю с американския дизайнер, архитект и артист Върджил Абло. У нас това име все още не е толкова познато, но извън пределите на страната ни Абло се радва на огромна слава и уважение в арт средите. Той е художествен директор на мъжката линия на „Луи Вюитон“, а списание Time го включва в списъка със 100-те най-влиятелни хора в света. Пред „Сотбис“ Върджил Абло говори за креативната си връзка с Кристо. Определя неговата работа като вдъхновение за новото поколение творци да вярват, че всичко е възможно.

Върджил Абло

„Връзката между моето виждане за света с работата на Кристо е това, което аз наричам „Туриста и Пуриста“ (пуристът е почитател на течението пуризъм – бел.авт.). Пуристът има огромни познания за историята и нюансите на конкретна практика – изкуство, музика или мода. Докато туристът е публиката, която се интересува много повече. Но пуристът и туристът се срещат в средата и смятам, че работата на Кристо въплъщава именно това“, казва Абло.

От една страна, опаковането на Триумфалната арка е висок пример за концептуално изкуство, но същевременно този тип проекти са сред най-посещаваните и разглеждани работи на публичното изкуство. За Върджил Абло това, което Кристо прави, е по-дълбоко усещане за човечност, за нашето съществуване и какво силата на изкуството може да сътвори. Опаковането на Триумфалната арка пък придава нов образ на самия Париж. Инсталациите на Кристо създават диалог със заобикалящата обстановка. Съществуват само за около две седмици, но оставят следа и променят по някакъв начин целия град.

Първият ярък спомен на Върджил Абло за Кристо и Жан-Клод е от 2005 г., когато семейството артисти представят арт инсталацията „Портите“ в Сентръл Парк в Ню Йорк. Тогава вижда как хората наблюдават с възхищение инсталацията и това превръща работата и усещанията на Кристо в част от съзнателния опит на американеца. Една от любимите работи на българина за Абло е опаковането на моста Пон Ньоф, към който гледа прозореца на студиото му. „Кристо е невероятен в създаването на спомени. С времето в моето съзнание работите му стават все по-велики и по-велики и така съществуват в бъдещето. Благодарение на неговата работа туристът става част от диалога по много пуристичен начин. Представете си как един 17-годишен човек вижда това сътворение и може би ще открие концептуалното изкуство или просто ще го снима с телефона си като нещо наистина уникално“, обяснява Върджил Абло.

Идеята за опаковането на Триумфалнта арка се заражда преди 60 години

Едва ли е съвпадение, че опаковането на Триумфалната арка се случва точно сега. Идеята на Кристо е символ на свободата, радостта и красотата, от които обаче светът сега е лишен. Това уж странно съвпадение не се случва за пръв път в творческата дейност на българския художник. През 1995 г., малко след обединението на Германия, той опакова Райхстага. Десет години по-късно се състои „Портите“, а тази работа сякаш отразява жилавостта на Ню Йорк след атентатите на 11 септември.

„Това, което за мен е най-стойностно при Кристо, е нещо, което наричам „бялата хартия“ – намирането на финансиране и реализирането на всичко. Тези процеси са част от работата. В крайна сметка най-важното е, че изкуството може да ни накара да повярваме, че всичко е възможно“, заключава Върджил Абло.

 

„Сотбис“ продава 24 произведения

за опаковането на Триумфалната арка

 

Аукционна къща „Сотбис“ организира специална изложба за опаковането на Триумфалната арка. Изложбата носи името The Final Christo и представя 24 оригинални произведения, които разказват историята на последния проект на покойния артист.

Произведенията показват изключителната визия на Кристо, която продължава да пленява въображението на хората по света, се посочва на сайта на „Сотбис“. Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии на аукционната къща до 3 октомври.

След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация „Кристо и Жан-Клод“, която ще работи по нереализирани проекти на двамата артисти.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html