събота, 27 април 2024 г.

Плаж в Испания разкрива следи от древни слонове и неандерталци

Някои отпечатъци от краката на малкото на древен слон на място в Южна Испания са учудили учените. Те били толкова добре запазени, че можело да се видят отпечатъците на пръстите на краката.

Отпечатък от древен слон

Вкаменените следи, намерени на плаж в Южна Испания, може да се окаже най-голямото находище на фосили на отдавна изчезнал вид слон.

Крайбрежното място, което учените нарекли Утъпканата повърхност на Matalascañas, обикновено е покрито с 1½ метра пясък, казва Клайв Финлайсън, еволюционен биолог от Националния музей на Гибралтар. Но бурите през пролетта на 2020 г. отмиват голяма част от този пясък и разкриват запазените отпечатъци от древни слонове, говеда, елени, прасета, вълци, водни птици и дори… неандерталци, съобщава Финлайсън и екипът му.

Песъчливо-глинестите утайки, в които се намира тази следа, вероятно са се насложили преди около 106 000 години, показват предишни проучвания.

Сред новооткритите следи са първите по рода си следи от новородени слонове с прави бивни (Palaeoloxodon antiquus), вид, който вероятно е изчезнал през последната ледникова епоха. Следите от малките слонове са с диаметър 9,6 сантиметра, с размерите на голяма чаша за вода, предполагат, че вероятно 2-месечни пахидерми са били високи около 66 сантиметра и тежат около 70 килограма, малко по-тежки от куче, порода Нюфаундленд .

Въз основа на предишни находки на други места на реални кости, възрастните слонове с прави бивни може да са тежали 5,5 тона женските, а гигантските мъжки до 13 тона.

Смесицата от слонски следи на мястото предполага, че семейните групи, включително новородени, непълнолетни и възрастни женски, са посещавали района и евентуално са го използвали като детска градина, казват изследователите. Други вкаменелости, намерени на мястото, включително запазени следи от древни корени, показват, че районът е бил богат на растителност и изпъстрен с езера.

Поредица от три вкаменени следи от неандерталци (отбелязани с жълти пирамиди) на плаж в Южна Испания показва, че древните хоминиди са търсили или ловували в района преди около 106 000 години   Neto de Carvalho et al/Scientific Reports 2021

Констатациите на екипа „са вълнуващо проучване“, казва Антъни Мартин, експерт по изкопаеми следи от университета Емори в Атланта. Поредици от стъпки показват как се движат древните слонове, предлагат представа за тяхната социална структура и дори дават представа за тяхната репродуктивна екология, казва той. Ако новородените бяха част от семейната група и „ако се държаха като съвременни слонове, майката трябваше да е наблизо“, казва Мартин.

Нещо повече, наличието на запазени неандерталски отпечатъци на мястото предполага, че древните хоминиди са търсили там храна и може би са ловували млади слонове или други животни, казва Мартин. Неандерталците „вероятно не са били толкова глупави, за да се борят с огромните възрастни слонове“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html