петък, 3 май 2024 г.

Партията на Путин печели голяма победа на изборите в Русия

сн. РИА Новости

Партията „Единна Русия“, зад която стои президентът Владимир Путин, получава 48,29 на сто от гласовете на парламентарните избори, а може да разчита и на 195 места, за които се гласува мажоритарно. Това показват резултатите при обработени 68,23% от протоколите от проведения в продължение на три дни вот в Русия. „Единна Русия“ запазва конституционното си мнозинство в Думата, долната камара на парламента, предаде ТАСС.

В Русия конституционното мнозинство е над 300 места в 450-членната Държавна дума.

На второ място засега с 20,38% е Комунистическата партия на Руската федерация, на трето – Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски със 7,73%, следвана от „Справедлива Русия“, която получава 7,43 на сто.

Още снощи хората на „Единна Русия“ празнуваха победата си в Москва след оповестяването на първите резултати от парламентарните избори. Опозицията обаче твърди, че е имало изборни измами. Въпреки дъжда снощи по улиците на руската столица имаше хора, които скандираха „Русия, Русия!“ и развяваха знамето на прокремълската партия, предаде ДПА.

„Ние сме отборът на Путин!“, провикваха се активисти на „Единна Русия“. Нейни представители увериха, че Путиновият курс ще продължи.

Независимите наблюдатели от неправителствената организация „Голос“ отчетоха хиляди нередности в изборите в цялата страна, повечето документирани със снимки или видеозаписи. ЦИК съобщи за получени около 750 жалби за нарушения и за около 7000 невалидни бюлетини. Снощи бе съобщено, че избирателната активност е била 45 процента. На тези избори на някои места имаше възможност да се гласува онлайн, както гласува и президентът Владимир Путин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html