неделя, 5 май 2024 г.

Атанасов: Ще предложим на Петков и Василев места в листите

Как ще продължи взаимодействието между „Демократична България“ и участието на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев на предстоящите избори?

„За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор“, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред Нова тв.

Той коментира, че тъй като проектът на Петков-Василев е ориентиран към ляво-дясното, то заедно с ДБ ще се получи „хубава амалгама“ и поясни:

„Разбира се, има риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти.“

Атанасов уточни, че не ляво-дясното, а разграждането и демонтажа на корпорацията ГЕРБ, която продължава да е на власт, е най-важната задача.

Това е наложителното, отсече Атанасов и посочи, че 10 млрд. се крадат на година, ГЕРБ продължава да държи ключови позиции и в енергетиката, в транспорта, като се и възползват от прокурорски чадър.

„През времето на 46-ото НС установихме, че сме на едно мнение с Кирил Петков и Асен Василев по основните теми, например борбата с корупцията. Готови сме на взаимодействие. Когато се видим с тези хора ще обсъдим начините на партньорство. За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор”, каза съпредседателят на ДБ.

По думите му от партията са имали неформални контакти с Петков и Василев, докато са били министри. „Много е важно да работим за това в следващото НС да се създаде консистентно мнозинство, което да излъчи правителство. Разбира се, има по-голям риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти”, поясни Атанасов.
„Когато се видим с тези хора ще обсъдим начините на партньорство.

„Ако „Демократична България” бяхме мандатоносител, щяхме да покажем политическа култура и начин, по който се търси и събира мнозинство за съставяне на правителство”, уточни Атанасов. Той коментира и темата с подслушването на политици. „В този парламент, който си отиде, имаше най-малко 45депутати, които са подслушвани и може би 4-5 журналисти. Единият работи за авторитетна международна агенция. Имахме готовност да предложим проект за изменение за Закона за СРС, но нямаше време”, заяви Атанасов.

По отношение на издигането на президентска кандидатура Атанасов бе уклончив и според него част от техните избиратели ще подкрепят кандидатурата на Румен Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html