неделя, 5 май 2024 г.

Депутатите отнеха Бюрото по защита от главния прокурор

Снимки: 24 часа

Бюрото по защита при главния прокурор минава към министъра на правосъдието, реши парламентът в последния си работен ден. „За“ гласуваха депутатите от „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.  Депутатите от ГЕРБ – СДС и ДПС, макар и да бяха в залата и да се включиха в дебата,  не участваха в гласуването на повечето текстове.

В тримесечен срок бюрото трябва да мине към правосъдния министър. То вече няма да охранява прокурори и следователи, а само застрашени свидетели във връзка с досъдебни производства.

Обсъждането на второ четене започна разгорещено. „Този акт има символно значение. Заради преторианската гвардия започнаха протестите, които продължиха 120 дни. Вие (обърна се към ДПС – б.р.) се борите имотите да останат при главния прокурор“, каза Димитър Делчев от ИБГНИ, докато се обсъждаше заглавието на проекта. Думите му бяха по повод на идеята на Хамид Хамид имотите, в които сега се помещава бюрото и са на съдебната власт, да не минават към правосъдното министерство. Това беше и предложението на прокуратурата.

„Нямате право да забранявате на народните представители да се изказват. Заради протестите 2020г. предложихме вариант – неприсъщите функции да отпаднат и то да си остане като охранително звено. Не сме защитници на една фигура или определена група от фигури. Искаме да се спазва законът, да има трайно законодателство“, отговори му Хамид Хамид.

„Всички и децата в квартала знаят, че сегашният правосъден министър ще стане конституционен съдия. Знам, че в момента имаме министър на правосъдието, който няма да позволи да се случи нищо на тези свидетели, но ако дойде с друг профил“, добави той.

Атанас Славов от „Демократична България“ посочи, че когато бюрото е в изпълнителната власт, ще има отчетност и „няма да се изправим пред хипотезата от миналата седмица, докато главният прокурор говореше за независимостта на съдебната власт, си чатеше с pi ar Sevi Boiko“.

„Питам ви реформа в съдебната система за един месец ли се прави? Това ли е вашето разбиране за правова държава?“, репликира Анна Александрова от ГЕРБ.

„Г-н Славов, докато нямаме гласове, не можем да мечтаем, надяваме се да имаме достатъчно гласове, че и българският народ да помечтае“, каза пък Радостин Василев от ИТН.

„За мен председател на правната комисия беше г-н Христо Иванов. Той я свикваше сутрин, обед, вечер, на почивката, в голямото междучасие с една единствена цел да бъде наказан главният прокурор, няма значение как се казва. Голата истина е, че свиквахме всякакви комисии, за да довършим едно нещо. Всеки избран занапред да знае, че не е ли избран от правилните хора, какво го очаква“, каза Цветан Енчев от ДПС.

„Голата истина я видя целият български народ. Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Срам ме е, че съм в тази зала, срам ме е от ГЕРБ и ДПС, и ще изляза“, включи се и Филип Станев от ИТН.

„Има значение как се казва главният прокурор, защото две години искаха неговата оставка хората на площада“, репликира Мика Зайкова от ИТН.

Хамид Хамид пък отказа повече да се изказва, защото единият от „адвокатите на олигарсите“ директно го заплашил, че ще има нужда от защита. Все пак после взимаше думата, за да направи предложения, които не бяха приети.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи отчетните доклади на бюрото да се правят пред ВСС, така щял да се реализира принципът власт власт възпира. Атанас Атанасов от ДБ обаче се противопостави с аргумента, че след като минава към министъра на правосъдието може да се упражнява парламентарен контрол. Според Мая Манолова от ИБГНИ, ако то се отчита пред ВСС безконтролността щяла да се запази и нямало да се довърши докрай промяната.

„Чудя се как да нарека вашето изказване – амнезия, политически гьонсурат, защото на 29 януари 2014 г. вие гласувате в подкрепа на този закон. Това важи за цялата парламентарна група на БСП, защото тогава БСП, ДПС и „Атака“ гласуваха бюрото да мине към главния прокурор“, репликира Атанасова.

„Удобно пропускате промените във функциите на бюрото. Проследете промените в закона как от бюро, което трябва да защитава свидетели, става паравоенна организация“, отговори Мая Манолова.

Хамид Хамид отново предложи да отпаднат полицейските функции, но народните представители не го подкрепиха. „Бюрото ще изпълнява функциите, които трябва да изпълнява и няма да бъде под ръководството на главния прокурор“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

След тричасово гласуване проектът беше приет, а част от народните представители ръкопляскаха. Тома Биков от ГЕРБ обясни отрицателния си вот и попита, ако Иван Гешев стане правосъден министър, трябва ли пак да се променя законът. После депутатите излязоха в почивка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html