понеделник, 29 април 2024 г.

Бил Гейтс: Задава се още по-страшна пандемия

Мелинда и Бил Гейтс

Основателят на Майкрософт, милиардер и филантроп Бил Гейтс заяви, че в близко бъдеще човечеството ще се бори с пандемия, десетки пъти по-страшна и смъртоносна от коронавируса. „Ако не се намери начин да се създаде ваксина 100 дни след появата на вируса, няма да се справим със заплахата“, коментира Гейтс пред „Уолт стрийт джърнъл“. Според него, това е напълно постижим срок, ако развитите страни обединят усилията си в създаването на механизъм за бързо изработване на ваксини. „Проблемът е, че за тези 100 дни трябва не само да се изработи ваксина, но и да се разгърнат мощности за нейното производство в промишлени обеми“, посочи Гейтс.

„Пандемията от коронавирус разкри колосалното социално неравенство в света – смята милиардерът. – „Например, цяла Африка получи 48 милиона дози ваксини, а само щатът Калифорния, чието население е 30 пъти по-малко от Африка, има 42 милиона дози.“

Според разчетите на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, количеството на ваксинираните хора в развитите страни доближава 80%, докато в най-бедните държави процентът е 1. „Това неравенство трябва да бъде преодоляно, защото при следващата пандемия човечеството ще се окаже на границата на изчезването“, казва още милиардерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html