събота, 27 април 2024 г.

След големия скок, какви са цените на храните сега?

кадър БНТ

Основни хранителни и нехранителни стоки и услуги са поскъпнали значително, показаха публикувани вчера данни. Сред тези продукти са и някои плодове и зеленчуци, а те са много чувствителни за потребителската кошница на българина стоки.

В момента има по-скъпи чушки, зеле и краставици, като в момента зелето е с 30 ст. по-скъпо от миналата година. Цените на ябълките, лимоните и бананите са почти същите като миналогодишните, за разлика от тази на прасковите, която през 2021 г. е била сравнително висока, съобщи пред БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През септември ситуацията у нас се променя. „Имаме едно успокояване на пазара и то е може би, защото излизаме от активния туристически сезон и следва успокояване в търсенето“, коментира Иванов.

Според него през август разликата в потребителската кошница е била 10 лв., а до 14 септември тя е в размер на 6 лева. „Септември върви стабилен месец без резки вариации. Туршията ще е по-скъпа от миналата година с 5-10% сумарно на вложените продукти“, обясни той.

Иванов каза, че при млечните продукти има изменение с около 5% на фона на поскъпването на енергийните ресурси. Същото е положението и при яйцата и пилешкото месо.

„С 40% спрямо миналата година се измени цената на олиото. В момента имаме супер реколта, имаме свръхзърнена реколта на пшеницата и на слънчогледа, така че се очертава понижаваща се тенденция на поевтиняване на олиото“, увери Иванов.

„По отношение на храните имаме най-висококонкурентния пазар, условия близки до перфектната конкуренция. Там дори и да искаме да произведем бърза динамика не е възможно“, обясни Владимир Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html