петък, 3 май 2024 г.

Спор за Петър Стоянов. ГЕРБ го иска, други не го дават

Петър Стоянов, сн. БГНЕС Архив

Възможен кандидат – така за момента определят от ГЕРБ бившия президент Петър Стоянов, когото евентуално биха номинирали за изборите за държавен глава, насрочени за 14 ноември. В същото време противници на ГЕРБ проявяват ревност, твърдейки, че Стоянов е на всички, а не само на една партия, пък била тя и начело с Бойко Борисов.

„Името на Петър Стоянов за кандидат за президент се появи вчера след мое участие в БНР. На въпрос какво мисля за него аз казах какво мисля – това е най-успешният български президент до момента, човек който е извадил страната от ръба на гражданска война. Това казвам и сега”, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред Нова телевизия.

„Преди всички президентски избори след 2001 г. името на Стоянов винаги е част от обсъжданията на десницата. Включително и в момента. Това име се върти в общественото пространство. Нормално е всеки, който е загрижен за това да даде алтернатива на Румен Радев, да обсъжда и кандидатурата на Петър Стоянов”, смята Биков.

„Искаме да излъчим кандидатура за президент, която е алтернатива на Радев. Няма да излъчваме силов човек, който да се саморазправи с нашите опоненти. Искаме да излъчим човек, който от ден първи да проведе разговор с нашите най-големи политически опоненти и да се опитаме да видим дали можем да намерим общ език по някакви важни за България теми. Има няколко варианта за такъв човек”, посочи още депутатът.

„До момента сме обсъждали профила на нашия кандидат. Той трябва да е диалогичен човек. Човек, който да поеме отговорност и да направи първата стъпка за възстановяване на политическия диалог”, каза той.

„Кандидатурата на Петър Стоянов е слух, който върви от няколко месеца. Това е бил моят президент и е бил един от най-успешните, които България е имала. Не намирам за сериозно някой да се качва на гърба му”, ревниво отговори Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

„Бившият министър-председател Бойко Борисов опитва да не остане в изолация. ГЕРБ има нужда да намери съмишленици. Това е трик, за да влязат в друго поле“, каза още Капон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html