четвъртък, 2 май 2024 г.

Протестните скочиха на Митева след отказа от извънредно заседание

Мая Манолова и колегата й Арман Бабикян дадоха брифинг пред Народното събрание, кадър БНТ

Обявеното от председателката на парламента решение да не свиква извънредно заседание на Народното събрание в понеделник предизвика както гняв, така и разочарование у бившите партньори на „има такъв народ“ от т.нар. партии на протеста. Мая Манолова се нахвърли на шефката на НС, а Христо Иванов реши, че по-добрият вариант е да го удари на молба за извънредно заседание.

Манолова и колегата й от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Арман Бабикян дадоха брифинг пред парламента. Мая Манолова обвини Митева, че нарушава Конституцията с отказа си да насрочи извънредно заседание. Такова искане за заседание е внесено в петък вечерта, по надлежния ред, каза Манолова.

В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика извънредно заседание на НС, допълни Манолова. Тя изтъкна, че съдебната реформа е основно искане на българите, които са били на протеста.

Арман Бабикян пък се скара на ДПС, главния прокурор и ГЕРБ, че не са желаели да се случи промяната. Гражданите трябва да са наясно – не Министерският съвет е основният орган за реформи, а Народното събрание, каза Бабикян.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък призова Ива Митева да свика заседание в понеделник или най-късно във вторник сутринта.

Във Фейсбук Иванов написа още: „Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива. Този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото народно събрание.

В петък събрахме подписи за провеждането на извънредно заседание на парламента в понеделник. Целта е да гарантираме, че второто гласуване на измененията относно бюрото няма да бъде осуетено от указа за разпускане на народното събрание. Междувременно, президентът вече даде знак, че ще бърза.

Ето защо, призовавам г-жа Митева да свика исканото от нас заседание утре или най-късно във вторник сутринта. Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html