Начало АКЦЕНТИ Кацаров плаши със затвор нарушителите на ковид мерките

Кацаров плаши със затвор нарушителите на ковид мерките

Стойчо Кацаров, кадър Нова телевизия

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предупреди всички нарушители на въведените мерки за справяне с пандемията от коронавирус, че може да бъдат наказани, включително и със затвор. Видният антиваксър и противник на маските заплаши да води неспазващите правилата в ковид отделения, „за да видят интубираните хора, които берат душа“.

Запитан достатъчно добър ли е контролът, той подчерта, че преди да стигнем до него, трябва да имаме нашето съзнание на граждани, тъй като това е в наш интерес. Контролът се осъществява от РЗИ, МВР и БАБХ, но хората, които нарушават по такъв отявлен начин мерките, трябва да знаят, че миналото Народно събрание измени Наказателния кодекс и за такъв тип нарушение на мерките може да се понесе наказателна отговорност и да се получи до 5 години „лишаване от свобода“, предупреди министърът.

Той отрече МЗ да прилага двоен стандарт и уточни, че по отношение на новите ограничения се правят изключения само за училищата и обществения транспорт, тъй като трябва животът да продължи.

Кацаров заяви, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден. „Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата – затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати”, коментира той.

Кацаров направи коментар и относно протестите на бизнеса. „Демонстрации имаше и преди въвеждането на ограниченията от 7 септември. Част от протестите вероятно имат друг характер. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките. Те ще получат парите си. Настоявам за това”, каза той.

Относно безплатното лечение на пациенти с коронавирус вкъщи министърът поясни, че до момента са разкрити около 50 COVID центъра, където лекари преглеждат пациенти с коронавирус, правят им изследвания и могат да им предпишат лекарства за домашно лечение. Тези процедури ще бъдат безплатни за пациентите. Определени са три групи лекарства, които могат да бъдат изписани безплатно – антибиотици, кортикостероиди и лекарства, влияещи на ефекта на кръвосъсирване.