Начало АКЦЕНТИ Пещерата на Али Баба се мести в Нидерландия

Пещерата на Али Баба се мести в Нидерландия

сн. АФП

Същинска пещера на Али баба е новият модерен център за съхранение на музейни експонати, който се открива в Нидерландия. Хранилището ще стане дом на хиляди предмети, произведения и артефакти, които досега са били в складовете на престижни музеи.

Половин милион експонати ще се съхраняват в най-големия по рода си център в Нидерландия. Той е разположен в Амерсфоорт, вторият по големина град в провинция Утрехт.

Експонатите са от четири престижни музея.

„Говорим приблизително за половин милион предмети, складирани на 21 000 квадратни метра. Самата сграда е с площ от 30 000 квадратни метра. Предметите идват от Нидерландския музей на открито, Държавния музей в Амстердам, Агенцията за културно наследство и Двореца Хет Лоо в Апелдорн“, обяснява Вим Хобен, мениджър на центъра.

Строежът на центъра, снабден със съвременни технологии, започва през 2018 г. Той ще стане дом на четири национални колекции, чието съхранение вече не отговаря на съвременните норми.

Самият център обаче няма да бъде музей. Домакините наричат хранилището „физическата памет на Нидерландия“.

Сградата не е отворена свободно за публика. Достъп до експонатите ще имат студенти или изследователи, които да изучават предметите. Сред тях са кралски каляски, фермерски колички, тронът на Вилхелм Втори и дори седемтонна парна машина.