петък, 26 април 2024 г.

Чаша топла или чаша студена вода? Биткойнът предлага и двете!

Къде е най-безопасно да вложа спестените си пари? Колкото повече са тези спестени пари, толкова по-трудно ни е да спим нощем, търсейки отговор на този въпрос. Да ги държим в банка вече не е изгодно – не само че не печелим от тях, но дори губим – заради почти нулевите лихви и налаганите такси за обслужване. Тогава къде? Злато и скъпоценности, произведения на изкуството, добрите стари недвижими имоти? Не е като да няма възможности. Но ако искаме инвестирането да ни донесе малко повече, то в момента сякаш най-подходящо е да купуваме биткойни…

Биткойн или злато?

Впрочем тези дни инвеститорите спорят дали е по-безопасно и печелившо инвестициите да отиват в злато или в биткойн. Някои смятат, че електронната валута е по-нестабилна в сравнение с благородния метал. Други пък казват, че биткойнът е истинско „дигитално злато“ и защита срещу инфлацията, тъй като „поскъпва и ще поскъпва“. За да сложим капак на спора, трябва да кажем, че от началото на 2021 г. цените, както на биткойна, така и на златото, се колебаеха силно.

Биткойнът все още има да измине дълъг път, за да демонстрира дълголетие и сигурност. А златото е известно с тези характеристики поне от 70 години. Ако ни опрат пистолет в главата и ни кажат: Избирай – биткойн или злато? – какво ще изберем? Ето на, в средата на август цената на биткойна надхвърли 48 хиляди долара за бройка. Преди това пък имаше нерадостни времена, макар и кратки, когато дигиталната валута падаше до 30 хиляди долара.

Но трябва да се отбележи, че през 2021 г. цените на златото също се колебаят. От над 1900 долара през януари, цената падна до около 1700 долара за тройунция (малко над 31 грама чисто злато) през март. През юни цената се върна до марката от 1900 долара, а през август падна до около 1700 долара за тройунция.

Точно в момента биткойнът има едно голямо предимство. Само до края на годината може да стигне исторически максимум, като се повиши до 73-75 хиляди долара, прогнозират експерти. В началото на септември криптовалутата (както наричат още биткойна и другите дигитални пари) се търгува за около 50 хиляди долара.

Биткойнът има своето обезпечение

След финансовата криза през 2008 г. (която вече май позабравихме!) стана очевидно, че лихвите падат и ще стоят още дълго на ниски нива, защото централните банки и други регулатори по света решиха, че това е най-мощният инструмент за спасяване на икономиките на държавите. почти отрицателните лихви обаче удариха по нас – спастовниците.

Започне ли икономиката да се възстановява, ни удря инфлация. това го виждаме в последните месеци в България. Да си купуваме това или онова можем все по-малко, а застрашени се оказват парите ни дори ако искаме да ги вкараме в недвижими имоти. Докато намерим подходящ имот, току-виж финансите ни вече са поизядени от обезценяването на валутата. Биткойнът – напротив – е лишен от инфлационен натиск, а предлагането му е ограничено до 21 милиона монети и даден алгоритъм.

Но нека не си губим ума!

Голям проблем по принцип може да бъде инвестирането в алтернативни финансови инструменти. Причината е, че по тях действително може да има висока доходност, както е в момента с биткойна, но пък те са застрашени от това в един момент да се окажат финансови пирамиди. Такива сме виждали и от такива сме страдали назад в годините. В случая експертите решиха да ги наричат „технологични пирамиди“, но това няма значение. Щом някой ви предлага висока доходност – бягайте надалеч, твърдят песимистите – рискът е голям.

Проблемът е, че много от нас (да не говорим за България, където икономическата грамотност е ниска!) не са запознати с обичайната обстановка на капиталовия пазар и очакват наведнъж да спечелят много, особено в така модерната криптовалута. Твърди се, че има хора, които дават мило и драго, разбирай – продават имоти и вземат назаем – за да вложат пари в биткойн. Помнете старото правило! Колкото по-голяма е възможната печалба от инвестиция, толкова по-голяма е и опасността да загубим всичко. Не трябва и за миг да забравяме, че вкарвайки спестяванията си в криптовалута, нямаме защитата от страна на държавата, която регулира всичко друго през централната банка и още цял куп институции в случай на неблагоприятно развитие на събитията.

Купувайки биткойн човек влиза в минно поле, където освен на себе си, няма на кого да разчита. В крайна сметка трябва да признаем, че риск винаги има, независимо в какво ще инвестираме. Единственият сигурен начин е да държим парите с в банката. Но това вече е неизгодно. Затворете очи, пребройте до пет и… Не, не тичайте да инвестирате веднага. Преди да поемете риск, посъветвайте се. Поговорката: Пари ми дай, съвет – не! в случая е най-вредна…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html