неделя, 5 май 2024 г.

На крачка от историята: Джокович е на финал в Ню Йорк

Новак Джокович е на един мач от календарен Голям шлем и общо 21-ва Мейджър титла. Световният №1 достигна до финала на US Open 2021, след като за първи път в турнира изигра пет сета и успя да пречупи Александър Зверев – 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2. На финала сърбинът ще се изправи срещу Даниил Медведев. Това бе 10-и мач между него и Зверев и седма победа за Новак, който взе реванш за поражението си от германеца на полуфиналите на олимпийския турнир в Токио. С този успех Ноле изравнява още един рекорд – този на Роджър Федерер за най-много финали в Големия шлем с общо 31.

За първи път от 2013 г. сърбинът игра мач от пет сета на US Open. Ноле спечели своя 27-и пореден двубой в Големия шлем. Той е само на една победа от това да стане вторият човек в историята на професионалния тенис, събрал календарен Шлем. Първият е Род Лейвър през 1969 г. „Това са моментите, за които живеем. Мисля само затова, че се боря за четвърта титла от Големия шлем. Остава един мач. Ще оставя всичко от себе си на корта. Ще се подготвя за следващия ми мач сякаш е последния мач в кариерата ми“, каза Ноле в интервюто на корта.

Решителният мач ще бъде едва четвъртият случай на US Open в последните 25 години, в който един срещу друг се изправят първите двама в схемата. За самия Джокович това ще е девети финал в Ню Йорк – постижение, с което изравнява Иван Лендъл и Пийт Сампрас. Той е и най-възрастният финалист в турнира от 35-годишния Андре Агаси през 2005-а. В деветия си финал в Ню Йорк трикратният шампион ще се изправи срещу Даниил Медведев. Той води с 5-3 на руснака, като го победи на финала на Australian Open 2021.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html