понеделник, 29 април 2024 г.

Лекарска грешка е причина за смъртта на родилката от Благоевград

Грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на 31-годишната родилка от Благоевград, която почина по време на секцио. Лекарите не успяха да спасят и бебето. Заключението е записано в доклада от одита на „Медицински надзор“.

Две интубации са направени на младата жена по време на операцията, извършена на 17 юни.  Минути след втората родилката умира от механична асфикция заради неправилно поставена интубационна тръба.

Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, което не е било взето предвид от лекарския екип.

В доклада на „ Медицински надзор“ е записано, че са допуснати редица нарушения в предоперативния период и не са преценени рисковете при прилагане на секцио.

Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето и на пациентката не е осигурена качествена здравна грижа и безопасни процедури по време на раждане.

Ръководството на областната болница няма да обжалва доклада и заключенията в него, каза управителят на лечебното заведение д-р Огнян Митев:

„Докладът нито може да се обжалва, нито коментира. Той е на базата на това, което патоанатомът и съдебният медик са видели при аутопсията. Води се разследване“.

Д-р Митев заяви още, че няма да предприема административни действия срещу своите колеги, а за анестезиолога, д-р Димитров, уточни:

„Колегата е със сериозно заболяване в болнични и не мисля, че нещо трябва да се предприема“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html