понеделник, 29 април 2024 г.

Гриша Ганчев е топлата връзка на Татяна Дончева с Радостин Василев 

Гриша Ганчев е топлата връзка в актуалния политически скандал между Татяна Дончева от „Изправи се.БГ“ и Радостин Василев от партията на Слави Трифонов. Неслучайно зам.-председателката на парламента се е насочила точно към колегата си от „Има такъв народ“, за да се опита да пробие през него и да разцепи най-голямата група в Народното събрание, твърдят запознати със събитията от последните седмици, когато пропаднаха трите мандата за съставяне на правителство.

Дончева посетила офиса на Василев в София и му предложила 500 хиляди лева, за да се отцепи заедно с други посочени от нея и да подкрепи правителство на „Изправи се.БГ. Ние Идваме!“, разказа Тошко Йорданов миналата седмица. Това се случва преди президентът Радев да връчи третия мандат на БСП, когато от формацията на Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов още се надяваха той да отиде при тях. Заради липсата на подкрепа от останалите най-малката парламентарната група е започнала совалки сред останалите депутати, за да си осигури подкрепа и да убеди президента, че трябва те да получат мандата. Няколко са обработваните депутати на Слави, но първият е Радостин Василев, с когото се е срещнала Татяна Дончева.

Въпреки твърденията на Василев, че се познават бегло, това не е така, категорични са депутати, които са свидетели на отношенията им от много години. И Дончева, и Василев дълги години са част от адвокатския екип на бизнесмена Гриша Ганчев, показа проверка на „Галерия“. Радостин Василев е работил по юридическите казуси на ЦСКА, а Татяна Дончева го защитава по наказателните дела срещу него за източване на ДДС в Специализирания наказателен съд. Радостин Василев е доведен на работа в ЦСКА от Александър Томов-Лупи, но остава и при босовете от „Титан“. Той е адвокатът, на когото Гриша Ганчев се довери за смяната на името на клуба от ЦСКА в ЦСКА-София преди 7 години. По това време бизнесменът беше подсъдим за източване на ДДС, а негов водещ адвокат и до днес по делото е Татяна Дончева. За разлика от Радостин Василев, който напуска екипа на Ганчев. Твърди се – със скандал. Но връзката на Татяна Дончева с Радостин Василев оттогава е топла. Двамата неведнъж са засичани заедно в „Литекс Тауърс“ на оперативки при Гриша Ганчев. Години по-късно, през 2021 година двамата юристи се озовават в парламента от две различни партии. Затова Дончева опитва да пробие „Има такъв народ“ точно през Василев.

„Руди ( така приятелите на адвоката го наричат помежду си, бел. авт) винаги е завиждал на Татяна, че успя трайно да влезе под кожата на Гриша Ганчев, а той не можа. След него се закачи за Любо Пенев, различни спортни федерации, а накрая намери път до Слави Трифонов“, разказват запознати с пътя му от юридическите услуги до дебрите на политиката.

Въпреки твърденията на Тошко Йорданов, че Дончева е предлагала подкуп от половин милион на негов депутат, за да разцепи партията в понеделник, Радостин Василев даде заден на живо в предаването „Студио Хъ“ по партийната телевизия на Слави. Там той отрече да са му предлагани пари и разказа, че Татяна Дончева е драскала на листче имена и цифри, а след това е прибрала бележката в джоба си. На срещата Дончева повторила добре познатите си тези, че партията на Слави Трифонов е проект на ДПС, а лидерът й е зависим от десетина олигарси, с които той има взимане даване.

Освен с Радостин Василев Татяна Дончева е имала срещи с още десетина депутати от „Има такъв народ“ преди да стане ясно, че коалицията й няма да получи третия мандат за съставяне на правителство, научи „Галерия“. Сред тях са смятаният от някои за енергиен експерт Иво Хиновски, земеделският Пламен Абровски, данъчният Росен Димов и няколко адвокати. Те обаче мълчат за разговорите си със съратничката на Мая Манолова.

Източник на „Галерия“ от парламента твърди, че поне половината от тях няма да са в листите на „Има такъв народ“ за следващите парламентарни избори. Мнителността на Слави Трифонов, подклаждана от непроверената информация, която му носил всеки ден Тошко Йорданов, ще свършат повече работа за разцеплението на партията от совалките на Татяна Дончева в редиците им, категорични са запознати с отношенията в организацията на Дългия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html