понеделник, 29 април 2024 г.

Меркел каза кой и защо е най-добър за неин приемник

Армин Лашет и Ангела Меркел, сн. Асошиейтед прес

„Армин Лашет ръководи много успешно Северен Рейн-Вестфалия – най-голямата провинция в Германия. А човек, който може да управлява такава провинция, може и да е начело на Германия като канцлер“, заяви Ангела Меркел, която изрази пълната си подкрепа за Лашет за изборите на 26 септември, съобщава news.bg.

Лашет е излъчен от двата обединени консервативни съюза – Християндемократическия (ХДС) и Християнсоциалния (ХСС).

Меркел обяви предпочитанието си, докато обикаляше заедно с Лашет град Хаген и други райони в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Тя коментира и че през следващите три седмици „е необходимо отдадено ангажиране на всички нива“. Разяснявайки пред журналисти какво има предвид, Меркел изброи многото неща, които трябва да се правят едновременно: справяне с коронавируса, наводненията и изборите. „Но мисля, че заедно ще го направим добре – и Армин Лашет знае, че има моята подкрепа“, каза завърши канцлерката.

Изказаната й подкрепа идва три седмици преди парламентарните избори в Германия на 26 септември, когато ще стане ясно кой ще е бъдещият канцлер на страната.

Меркел, която изигра ключова роля за четири победи на обединения блок на ХДС/ХСС, обяви още през 2018 г., че повече няма да се кандидатира за канцлер. Тя е начело на държавата с най-мощна икономика в Европейския съюз от 2005 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html