събота, 4 май 2024 г.

Националите с първа победа след близо две години

България спечели с 1:0 домакинството си на Литва от световните квалификации. Ивайло Чочев вкара гола за първия успех на „лъвовете“ в официален мач след близо година и девет месеца. За първи път от 22 месеца насам пък на трибуните се завърна президентът на БФС Борислав Михайлов. В ложата бяха още Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров.

Така България вече е с актив от 5 точки, с които излязохме на трето място във временното класиране.

Нашите бяха по-активният отбор на терена и логично почти всичко по-интересно се случваше пред вратата на Литва. В 31-ата минута се откри най-чистата ни възможност. Атанас Илиев изведе Кирил Десподов в наказателното поле, но ударът му бе спасен от вратаря Шеткус.

Малко след това Кристиян Малинов пробва атрактивен удар с пета, но за съжаление топката мина покрай гредата в аут. В 73-ата минута влезлият на смяна и сложил капитанската лента Димитър Илиев изведе по блестящ начин Кирил Десподов сам срещу вратаря на гостите. Последва шут по земя, но Шеткус отново спаси отбора си и изби в корнер.

Малко след това Димитър Илиев овладя с гърди центриране на Малинов и от границата на наказателното поле шутира с десния крак, но право в ръцете на литовския вратар. Така се стигна до 82-ата минута, когато България най-после разби бетона на Литва. Кирил Десподов центрира от фаул в наказателното поле, където Ивайло Чочев надскочи защитниците на гостите и засече с глава в горния десен ъгъл на противниковата врата за 1:0.

Николай Михайлов бе изгонен от пейката, а Атанас Илиев получи жълт картон. Така двамата ще бъдат наказани за следващия ни двубой – гостуването на Литва. В добавеното време Кирил Десподов направи шокиращ пропуск. Димитър Илиев направи чудесен пробив отдясно и почти от аутлинията подаде към Десподов. Той бе сам на 3-4 метра от вратата, но шутира високо над напречната греда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html