неделя, 28 април 2024 г.

Замесиха принц Чарлз в скандал с връчено рицарско звание

Шефът на Фондацията на принц Чарлз напуска поста след обвинения, че е използвал влиянието си, за да осигури рицарско звание на саудитски бизнесмен, съобщава Би Би Си.

Майкъл Фосет е обвинен, че е предложил да помогне на богат саудитски бизнесмен да получи британско гражданство, а след това и рицарско звание. Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз е получил почетния Орден на Британската империя в края на 2016 година.

По информация на „Сънди таймс“ Махфуз е дарил на короната 1,6 милиона паунда, а организацията, на която Фосет стана главен изпълнителен директор през 2018 г., е „чадър“ на редица благотворителни инициативи на принц Чарлз.

Махфуз отрича всякакви нарушения. Той обяснява, че е дарил големи суми за реставрационни проекти, които представляват особен интерес за принц Чарлз.

Кралският кореспондент на Би Би Си Джони Даймънд заяви, че източник от двореца подчертава дистанцията между офиса на принц Чарлз и неговата фондация, но Фосет е известен, че е бил близък с принц Чарлз и тези твърдения са предизвикали „смущение“ у него.

Фосет започва своята кралска служба през 1981 г. като лакей на кралицата, а по-късно става помощник-камериер на принц Чарлз.

През 2003 г. неговото име бе изчистено от обвинения във финансови нарушения относно продажбата на кралски подаръци.

Той подаде оставка, след като вътрешният доклад разкритикува управлението на кралското домакинство, но продължи да работи като служител на свободна практика и мениджър на изявите на принц Чарлз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html