петък, 3 май 2024 г.

Малките ученици ще бъдат с маски в междучасията

сн. БГНЕС Архив

За момента Министерството на здравеопазването все още не е решило въпроса за носенето на предпазни маски от учениците. Идеята обаче е при малките ученици (от 1 до 4 клас) маските да са само в междучасията, а при големите – да останат и в час, разкри в интервю за Нова телевизия служебният просветен министър Николай Денков.

„Това, за което имаме консенсус до момента, е, че можем да освободим мерките за малките деца. Обсъждаме дали да бъдат маските само в междучасията. При по-големите деца ще има маски. Ще има и някои допълнителни възможности, като това да се отварят прозорците на всеки 15 минути, когато позволява времето, така че да осигурим проветряване на класните стаи“, обясни още министърът.

За всички останали деца – в детските градини и предучилищната възраст – маски няма да има.

Ако няма някъде сериозно влошаване на епидемичната обстановка, на 15 септември учениците ще започнат присъствено, съобщи още Николай Денков.

„Нашата задача е да държим максимално отворени училища, максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на сериозен риск здравето на учениците и учителите“, посочи образователният министър. Ако така изглеждат нещата, както днес, ще има тържества за 15 септември навсякъде, обеща Денков.

„Мен не ме притеснява откриването на учебната година, това се прави в дворовете, на открито, може да се осигури дистанция, могат да се осигурят различни часови пояси, така че да не се засичат различни випуски. Проблемът е как след това ще се развият нещата, когато децата влязат в клас – дали ще спазват мерките, каква е ситуацията в града, в който се намира училището и т.н. Така че откриването на учебната година при тази епидемична обстановка ще бъде присъствено“, посочи министърът.

Ако все пак се стигне до усложняване на епидемичната обстановка, Денков беше категоричен, че последните, които ще преминат дистанционно, ще са малките ученици.

„Това, което обсъждаме с колегите в министерството, е, че випуските, които ще имат изпити (7 и 12 клас), трябва да ги задържим по-дълго време в училище. Така че там ще има лека промяна в насоките. Ще започваме от големите към малките преминаването, но 7 и 12 клас ще гледаме да ги задържим максимално“, обясни Николай Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html