събота, 4 май 2024 г.

Румен Радев се бори да превърне БСП в донор

Асен ДИМИТРОВ*
Появите на политолога Слави Василев, който на практика си е нещо като говорител на президента Румен Радев, не са запомнящи се, впечатляващи или визионерски. Те са просто исторически! В поредната си тв изява той за пореден път с непохватността си открехна страница към предстоящото. На въпрос относно евентуалната поява на нова формация, определяна като министерско-президентска, вещо се изказа: „Докато не минат президентските избори, такава формация няма да се появи.“
Разбира се, че е така. БСП предчувства развитието най-болезнено. Опасността да стане отново основен донор на Радев, а след евентуалното му преизбиране той да отцепи част от членската маса в собствен проект за разширяване на влиянието върху всички власти, вече не е само прогноза. То е изтърван факт от придворния политолог.
Сега такъв ход на Радев ще е самоубийствен. С личния си капацитет, заедно с всички добавени компоненти, би сглобил формация с тежест до трета политическа сила. От старта ще е ясно, че такава формация няма капацитет да произведе президент. Затова всичко по ред. Да се прилъже колкото може по-широка подкрепа. От 2 в 1 да се спечели гарантирано едната институция. От другия избор да произлезе отново лабилен парламент и през март – нови парламентарни избори, с участие на „президентската партия“. Под крилото на провеждащия консултациите президент, партията му да се шмугне в коалиционен формат (с малката БСП, преглътнала прецакването и с другите податливи), „защото има готови министри“ и така до пълната власт.
Може и всичко това да не се случи, защото все пак предстоят ИЗБОРИ!
*Текстът на Асен Димитров е публикуван в неговия социален профил

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html