понеделник, 29 април 2024 г.

Талибаните празнуват, в САЩ очакват импийчмънт срещу Байдън

Генадий ПЕТРОВ, ng.ru

САЩ напуснаха Афганистан, без да завършат евакуацията на своите граждани, да не говорим за хилядите местни жители, които не искат да останат под управлението на талибаните. Проблемът с предстоящата хуманитарна катастрофа в Афганистан и очакваната нова миграционна криза в Европа, не е решен. Но перспективата за импийчмънт на президента Джоузеф Байдън става реална.

Името на генерал-майор Крис Донахю, командир на експедиционните сили на 82-ра въздушнодесантна дивизия на американските войски, завинаги е вписано в световната история. Той стана последният американски военнослужещ, напуснал Афганистан. Това се случи сутринта на 31 август. Американците спазиха крайния срок, предварително определен от президента Байдън.

Новината за изтеглянето на САЩ беше отпразнувано от талибаните с импровизирани салюти от автоматите. Командването на движението обяви, че 31 август вече ще бъде национален празник. Говорителят на талибаните Анамула Самангани призова афганистанците да не се страхуват, защото „проблемите със сигурността в страната са решени, но все още има икономически проблеми“. Той заяви, че „хората не трябва да напускат Афганистан, а трябва да се присъединят към талибаните при неговото възстановяване“. Въпреки това на летището, където има групи на талибаните, все още има хора, които искат да напуснат страната.

Съветът за сигурност на ООН в специална резолюция призова талибаните да не възпрепятстват излизането от страната и доставката на хуманитарна помощ, както и да не предоставят територията на Афганистан за терористи и за подготовката на терористични атаки срещу други страни. 13 членове на Съвета за сигурност гласуваха за този документ. Русия и Китай се въздържаха. Постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя обясни това с факта, че резолюцията не отразява редица основни моменти. Сред тях е отрицателното въздействие върху ситуацията в Афганистан с износа на ценните специалисти и замразяването на държавните активи. И двете са адресирани по същество не към талибаните, а към Запада, особено към САЩ. Именно в тази страна се намират замразените активи на афганистанската държава. Какво ще се случи с тях, американците обещават да решат в зависимост от политиката на талибаните, както външна, така и вътрешна.

Изтеглянето на американски войски от Афганистан и навлизането на талибаните на територията на летището в Кабул не означава, че съдбата на този обект е определена. Както съобщава телевизионният канал Al Jazeera, във вторник течаха преговори между талибаните и Катар и Турция. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в понеделник, че страната му е готова да поеме управлението на летището. Това би спестило много проблеми на талибаните и международната общност. Турците са подготвили специалисти, които да организират работата на летището. В Афганистан няма такива или са много малко. Освен това турците биха могли да гарантират безопасността на афганистанците в границите на това съоръжение. Последното е полезно, дори ако талибаните наистина са се отказали от плановете си да репресират онези, които са си сътрудничили със силите на НАТО.

Но в Афганистан действа и „Ислямска държава“ (ИД) и военните действия от нейна страна не спират. Панджшер все още не е под контрола на талибаните. В този регион има сили, верни на Амрула Салех и Ахмад Масуд. И двамата лидери, и техният „Фронт на съпротивата“ все още преговарят с талибаните. Във вторник обаче имаше съобщения за първите сблъсъци в Панджшер. Телевизионният канал Tolonews излъчи думите на Фахим Дашти, член на „Фронта на съпротивата“. Той твърди, че талибаните са се опитали да атакуват Панджшер във вторник вечерта. Според Дашти атаката е отблъсната и 8 талибана са убити. Талибаните не коментираха тази информация. В същото време представителят на движението Забихула Муджахид заяви, че формирането на „приобщаващо правителство“, в което ще включат не само талибаните, е почти завършено.
А вниманието на световната общност във връзка със ситуацията в Афганистан постепенно се измества към САЩ. През септември Конгресът приключи своята ваканция и съответно там ще се обсъжда реакцията на толкова неудачното изтегляне на американските войски. Няколко американски конгресмени и сенатори от Републиканската партия едновременно обявиха, че започват процедура по импийчмънта срещу Байдън. Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм се готви да инициира този процес. Преди седмица той вече се обяви за импийчмънта на Байдън, а във вторник повтори, че ще иска оставката на сегашния президент. „Вярвам, че това не се вписва в никаква рамка! Да оставиш стотици американци зад вражеските линии, да ги превърнеш в заложници, да изоставиш хиляди афганистанци, които се сражаваха достойно на наша страна, за да не се подготви новият 11 септември, макар че условията за това вече са създадени!“ – възмути се той по телевизионния канал CBS.
Директор на Фондацията за изследване на САЩ „Франклин Рузвелт“ към Московския държавен университет Юрий Рогулев е сигурен, че, разбира се, че ще има опит за импийчмънт. Но докато демократите имат мнозинство в двете камари на Конгреса, това няма да успее. Това може да се промени, ако републиканците спечелят междинните избори през 2022 г. Но самата Демократическа партия, смята Рогулев, няма да предаде Байдън, въпреки афганистанския срам. „Разбира се, че и те са недоволни от президента. Но недоволството е едно, а подкрепата за импийчмънт е съвсем друго. Напускането на Байдън би било тежък удар за демократите. Те, може да се каже, че го измъкнаха и отърсиха от него нафталина, направиха го президент. И какво, сега да си го взимат обратно? Това би било катастрофа за партията, особено в контекста на настоящата поляризация на обществото“, каза Рогулев в интервю за „Независимия газета“.

 

Източник: „Труд“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html