неделя, 5 май 2024 г.

Опустошителният ураган Айда обърнал течението на Мисисипи

 

Ураганът Айда връхлетя щата Луизиана с ветрове от 240 км/ч и с настъпването на вечерта остави без ток почти целия град Ню Орилйнс, както и близо 1 милион домакинства навътре в сушата. Поройни дъждове и приливна вълна, която на места може да достигне 5 метра, наводниха брега и поставят на изпитание струващата над 14 млрд. долара система от диги, построена след като градът с население от около 400 000 души бе потопен преди точно 16 години от урагана „Катрина“. Властите предупреждават, че на места може да паднат валежи до 2000 мм на кв.м.

Макар „Айда“ да отслабна от четвърта на втора категория, президентът Джо Байдън обяви за района ситуация на голямо бедствие, за да се възползват властите от федерални средства за възстановяване. Поне един от стълбовете на прекъснатите 8 електропровода, снабдяващи най-големия град на Луизиана, е паднал в река Мисисипи и възстановяването им може да отнеме седмици.

Хидролог от местното поделение за изучаване на водните ресурси, цитиран от CNN, твърди, че под напора на океанската вода течението на река Мисисипи е спряло и се е обърнало в обратната посока.

Ураганът Айда остави без електричество три щата – Ню Орлиънс, Луизиана и Мисисипи.

Материалните щети от бурята са големи, а човек е загинал, след като дърво е паднало върху дома му.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html